Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Α καλά... ΟΤΑΝ αποφασίσετε ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ, μας λέτε κι εμάς...



Το κυπριακό «ναυάγιο» και η συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Κύπρου έχουν αναζωπυρώσει ένα υποβόσκον εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ: τη διαρκή σύγκρουση για... το ευρώ και τη δραχμή. 

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος, στην οποία αναμένεται η εσωκομματική μειοψηφία να θέσει επισήμως θέμα αλλαγής της κεντρικής γραμμής.

Προς τούτο έχουν ήδη προϊδεάσει, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κορυφαία στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας». Την αρχή έκανε την περασμένη Κυριακή, με συνέντευξή του στην Αυγή, ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Παναγιώτης

Λαφαζάνης, ο οποίος κάλεσε την ηγεσία της Κουμουνδούρου «να επανεξετάσει τη θέση του κόμματος για το ευρώ». 
Οι παρεμβάσεις υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ συνεχίστηκαν, με 19 τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλούν τον υπεύθυνο Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιό, επειδή ταύτισε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ με τον «οικονομικό απομονωτισμό». Μάλιστα, τα εν λόγω στελέχη επισήμαναν, στην κοινή δήλωσή τους, ότι «η πεμπτουσία της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι το νόμισμα», ενώ τη σκυτάλη πήρε το μέλος της Γραμματείας (και προνομιακός συνομιλητής του Αλέκου Αλαβάνου…), Γιώργος Σαπουνάς. 
Ο κ. Σαπουνάς, με άρθρο του στην ιστοσελίδα της «Αριστερής Πλατφόρμας», iskra.gr, επανέλαβε την άποψη Λαφαζάνη για την ανάγκη «επανεξέτασης της θέσης μας για το ευρώ», ενώ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην επαναλάβει τη δήλωση «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα», επισημαίνοντας με νόημα ότι «σε κανένα κείμενο και απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τέτοια θέση». 
Υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης τάχθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής -και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας»- Γιάννης Τόλιος, επισημαίνοντας την ανάγκη επιστροφής όλων των χωρών της Ευρωζώνης στα εθνικά τους νομίσματα.

Αλλαγή γραμμής

Ουσιαστικά, η εσωκομματική μειοψηφία δηλώνει δικαιωμένη από τις εξελίξεις στην Κύπρο και ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα αλλαγή γραμμής. Στελέχη που συνομιλούν καθημερινά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη επισημαίνουν στο matrix24.gr ότι «το λιγότερο που πρέπει να κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γυρίσουμε στη θέση μας ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ», ενώ προσθέτουν ότι, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, «αποδεικνύεται περίτρανα και στην Κύπρο ότι η παραμονή μιας χώρας στο ευρώ είναι άσχετη με τη σωτηρία της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναμενόμενες σημερινές παρεμβάσεις των στελεχών της μειοψηφίας στην συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο η αρχή: η «Αριστερή Πλατφόρμα» αναμένεται να δώσει σκληρή εσωκομματική μάχη προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει «το μονόδρομο του ευρώ», όπως λένε τα στελέχη της, με φόντο το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο -εκτός απροόπτου.

Στη σημερινή συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να αποφασιστεί και η ημερομηνία σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το πρώτο σαββατοκύριακο του Απριλίου και, όπως όλα δείχνουν, η συνεδρίαση αυτή θα μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ «προεδρικής» πλειοψηφίας και «Αριστερής Πλατφόρμας». Ή, διαφορετικά, μεταξύ των υποστηρικτών του ευρώ και των υποστηρικτών της δραχμής…
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου