Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Το Συνέδριο των άδειων καθισμάτων!



Τόσο καιρό ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι η χώρα σώθηκε χάρη στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα πλέον από το συνέδριο της «άδειας καρέκλας» πραγματοποιεί τη μεγάλη κωλοτούμπα λέγοντας ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι σώθηκε η Ελλάδα, από τη στιγμή που οι πολίτες της δεν το εισπράττουν στην καθημερινότητα. «Δεν σώσαμε τη χώρα. Γιατί η χώρα σώζεται όταν οι πολίτες νιώθουν ότι σώζονται» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του κόμματος.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόταση για κοινή κάθοδο στις εκλογές προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, καθώς και στις άλλες δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στις οποίες δεν
εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς» είπε, αποδίδοντας ευθύνη μιας ενδεχόμενης αποτυχίας σε όσους δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του.

Κάλπες ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Αφού στηλίτευσε την επιλογή Βενιζέλου να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, κατέθεσε πρόταση προς ψήφιση «για αποτροπή νέων μέτρων, για καταγραφή της θέσης μας ενάντια σε απολύσεις, για πολιτικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων», αλλά και για την έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Η ψηφοφορία αυτή που θα γίνει είτε με κάλπη είτε διά ανατάσεως της χειρός αναμένεται να διεξαχθεί απόψε. Και καθώς η πρόταση υποστηρίζεται και από άλλα στελέχη το αποτέλεσμα της θεωρείται κρίσιμο όχι μόνο για την παραμονή του κ Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τις εξελίξεις εντός της τρικομματικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά ο πρόεδρος του κόμματος επιτέθηκε ανοιχτά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Το κακό ΠΑΣΟΚ κλωνοποιήθηκε από το 2004 έως το 2009» επισήμανε. Παράλληλα στηλίτευσε τις επιλογές του ιδίου και της ηγετικής ομάδας μετά τις εκλογές του 2009, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε έλλειψη της αίσθησης της κρίσης. Η κοινωνία με δική μας ευθύνη, όλων μας, αλλά κυρίως με ευθύνη όσων έπαιρναν αποφάσεις, φάνηκε σαν να ήταν μια κοινωνία σε άγνοια κινδύνου».

Αναφερόμενος δε στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι ο ανασχηματισμός, ως να ήμασταν σε άλλες εποχές. «Το ερώτημα είναι αν αυτή η στρατηγική, όπως την πληρώσαμε με το αίμα μας, σε ποιον εμπιστευόμαστε τη διαχείρισή της» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Μολονότι πάντως ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας ήταν παρών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έχει ανοιχτό μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος, εξαιρώντας ωστόσο από αυτήν την αντιπαράθεση την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κάλεσε να επιστρέψει «πίσω στο σπίτι της».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε προσωπικό τόνο κατήγγειλε τις απουσίες από το συνέδριο, ενώ άφησε αιχμές κατά όσων τιμήθηκαν από την παράταξη, αλλά κάνουν τώρα «πλάγια βήματα εξόδου από αυτήν». Υποστήριξε μάλιστα ότι στρατεύθηκε στο Κίνημα το 1989, όταν πολλοί «εγκατέλειπαν το καράβι», και συνέβαλε στη νίκη του 2009, όταν είχε στρατευθεί υπέρ της ενότητας στη σύγκρουση το 2007.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κόμματος με την κυβέρνηση, είπε ότι το θέμα δεν είναι ο ανασχηματισμός, ως να ήμασταν σε άλλες εποχές, αλλά η σταθερότητα την οποία «εγγυάται το ΠΑΣΟΚ». Τέλος, έκανε λόγο για «νέο ΠΑΣΟΚ, ένα άλλο κόμμα, θεσμικό, με απόψεις, τάσεις, όχι ομαδοποιήσεις και παλαιούς μηχανισμούς».


Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου