Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ποια οχήματα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας Τι ισχύει για υβριδικά, ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου

Ποια οχήματα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας
Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας δικαιούνται να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ορισμένων κατηγοριών οχημάτων, ενώ κάποια άλλα οχήματα υπό προϋποθέσεις δικαιολογούν μείωση των τελών κυκλοφορίας κατά 25 ή 50%.


Η πιο γνωστή ίσως αντίστοιχη κατηγορία οχημάτων είναι αυτή των υβριδικών επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ) μέχρι 1.929 κυβικά εκατοστά, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31/10/2010. Για τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 50% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.

Τα επιβατικά ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, που έχουν
ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31/10/2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα αυτά, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα.


Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησήςτους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών κυκλοφορίας των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων.

Οι επιβατικές ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

Εξάλλου, τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα, εκτός από τα τέλη των Ι.Χ. επιβατικών, δίκυκλων-τρίκυκλων μοτοσυκλετών, φορτηγών τύπου Jeep και τροχόσπιτων και εκτός από τα τέλη για τη δοκιμαστική κυκλοφορία και από τα τέλη κυκλοφορίας των δίτροχων-τρίτροχων μοτοποδηλάτων, περιορίζονται κατά 50%, εφόσον τα οχήματα δεν κυκλοφόρησαν για ολόκληρο ημερολογιακό εξάμηνο: 

- λόγω διαγραφής τους κατά το πρώτο ημερολογιακό εξάμηνο, 
- λόγω θέσης σε κυκλοφορία τους κατά το δεύτερο ημερολογιακό εξάμηνο, 
- λόγω θέσης σε ακινησία για ολόκληρο ημερολογιακό εξάμηνο.

Τα τέλη κυκλοφορίας των φορτηγών Ι.Χ. αυτοκινήτων κατόχων αγροτικών μηχανημάτων (αυτοπροωθούμενων θεριζοαλωνιστικών μηχανών, βάμβακος, τεύτλων και τομάτας) περιορίζονται κατά 50% ή 25%, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που αυτά επιτρέπεται να κυκλοφορούν, με βάση  απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.

Για όσα επιβατικά αυτοκίνητα στην άδεια κυκλοφορίας δεν αναγράφεται ο κυλινδρισμός κινητήρα (κυβικά εκατοστά), αλλά μόνο φορολογήσιμοι ίπποι, θα λαμβάνεται υπόψη η εξής αντιστοιχία, η οποία προκύπτει από τον τύπο "κυβικά x 0,007 = φορολογήσιμοι ίπποι", μετά από την ανάλογη στρογγυλοποίηση. Ο συντελεστής αυτός για τα μοτοποδήλατα ισούται με 0,013.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου