Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Οριστικό τέλος στις μετακινήσεις χιλιάδων φοιτητών

1foitites sto amfitheatro
 ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ
Η Αθηνά παίζει τις... καθυστερήσει
Καθίστε... μέχρι να φύγετε είναι το σύνθημα της νέας Αθηνάς που παρουσιάζεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανι τόπουλο. Περισσότεροι από 10.000 ενεργοί φοιτητές 28 Τμημάτων ΤΕΙ θα συνεχίσουν να σπουδάζουν στις πόλεις που εισήχθησαν, μέχρι να αποφοιτήσουν Το τελεσίγραφο που τους δίνει η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για να πάρουν πτυχίο λήγει το 2018. Μετά, τα 28 Τμήματα, τα οποία βγαίνουν φέτος από το μηχανογραφικό, καθώς δεν πρόκειται να ξαναπάρουν εισακτέους, βάζουν λουκέτο. Σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το αρχικό είναι το διορθωμένο σχέδιο συγχωνεύσεων στην ανώτατη εκπαίδευση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αφού προηγουμένως απεστάλη στα κόμματα. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο του Τύπου της περασμένης Κυριακής Ματαιώνονται οι μαζικές
φοιτητικές μετακινήσεις Η Αθηνά βάζει νερό στο κρασί της , το υπουργείο Παιδείας, υπό την πίεση των θυελλωδών αντιδράσεων εναντίον της αρχικής πρότασης, πέτυχε να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τον όγκο των μετακινούμενων φοιτητών, ενώ αύξησε σε 97 τα Τμήματα που συγχωνεύονται. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 94 συγχωνεύσεις. Το τελικό ματαιώνει τις μετακομίσεις μαζικών Τμημάτων από την Πάτρα προς το Μεσολόγγι και από τη Θεσσαλονίκη προς τις Σέρρες και τη Φλώρινα. Τα ΤΕΙ Πάτρας, Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου ενοποιούνται υπό την επωνυμία Διονύσιος Σολωμός με βασικό κορμό την Πάτρα. Προς διευθέτηση μένουν τα διοικητικά θέματα που ανακύπτουν εξαιτίας της αντίστροφης πορείας που ακολούθησε η προηγούμενη ηγεσία Διαμαντοπούλου, η οποία έσπευσε να αλλάξει πρώτα το διοικητικό μοντέλο των Ιδρυμάτων και μετά τη δομή τους. Λόγου χάριν το ΤΕΙ Μεσολογγίου που δεν υφίσταται ως δομή στο νέο σχέδιο, μόλις προχθές απέκτησε πρόεδρο. Έπειτα από εξαντλητικό διάλογο που είχε τον προηγούμενο μήνα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με όλο το φάσμα τοπικών παραγόντων κάθε περιοχής (από δημάρχους μέχρι Μητροπολίτες) η νέα Αθηνά εισάγει μεταβατικές διατάξεις για μεγάλη κατηγορία φοιτητών, προβλέποντας ότι τα Τμήματά τους θα βάλουν λουκέτο αφού αποφοιτήσει και ο τελευταίος ενεργός φοιτητής εντός των χρονικών ορίων που θέτουν οι ρυθμίσεις για τους αιώνιους .
Τα Τμήματα της μεγάλης σφαγής χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:

  • Σε αυτά που απορροφώνται από άλλα ευρύτερου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Τέτοιες μεταβολές προωθούνται σε περιπτώσεις μηδενικών ή μικρών αποστάσεων μεταξύ των Τμημάτων που μετακινούνται και των Τμημάτων που τα υποδέχονται.
  • Σε αυτά που ανακοινώθηκε μεν ότι κλείνουν, αλλά δεν θα φύγουν από την έδρα τους μέχρι να αποφοιτήσουν οι φοιτητές τους. Σε αυτή την κατηγορία εντάχθηκαν Τμήματα, τα οποία για να βρουν συναφές Τμήμα, με το οποίο θα μπορούσαν να συγχωνευθούν, θα έπρεπε να ταξιδέψουν μακριά από την έδρα τους ακολουθούμενα από καραβάνια προσφύγων φοιτητών και προσωπικού.
  • Σε αυτά που έχουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και φοιτητές. Τα Τμήματα αυτής της κατηγορίας μετατρέπονται σε κατευθύνσεις άλλων Τμημάτων με ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο. Σχετική τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής. Με την τροπολογία δίνεται στον υπουργό Παιδείας η δυνατότητα να ιδρύει, να συγχωνεύει, να κατατέμνει, να μετονομάζει και να καταργεί Κατευθύνσεις σε Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ , με Προεδρικά Διατάγματα. Για τον ορισμό του αριθμού εισακτέων και τη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή υποψηφίων στις Κατευθύνσεις Τμημάτων προβλέπεται ότι εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την εισαγωγή στα Τμήματα .
Μετά το βαθύ λίφτινγκ στην Αθηνά έγινε εφικτός ο στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να διατηρήσει το φετινό αριθμό εισακτέων στα περυσινά επίπεδα αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος μιας επώδυνης συρρίκνωσης. Τα Τμήματα που μετατρέπονται σε κατευθύνσεις θα εξακολουθήσουν να δέχονται αυτοτελώς εισακτέους, όπως προβλέπει η ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων της γενικής σειράς σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Παιδείας θα διαμορφωθεί φέτος στους 49.675 έναντι 51.485 πέρυσι. Αυξάνονται οι θέσεις στο 2ο, το 4ο και το 5ο πεδίο, σταθερός διατηρείται ο αριθμός τους στο 3ο πεδίο, ενώ μειώνονται οι θέσεις στο 1 ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η παρουσίαση της Αθηνάς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σήμερα το μεσημέρι θα γίνει στη σκιά φοιτητικού συλλαλητηρίου εναντίον των συγχωνεύσεων που έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ. στα Προπύλαια. Στον ίδιο χώρο ο σύλλογος ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε χθες άλλη μία εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης για τη μετατροπή σε Κατευθύνσεις των Ξενόγλωσσων Φιλολογιών.
Ελεύθερος τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου