Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Τσίπρας για Κύπρο: Ανησυχώ μήπως γίνει ...Αργεντινή



Οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν αφήνουν κανέναν αλώβητο. Ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρητικά ήταν ο κερδισμένος από το «όχι» της κυπριακής Βουλής.

Οι σκηνές που μετέδωσε η τηλεόραση από τον πανικό μπροστά στα άδεια ATM, τον εκνευρισμό του κόσμου και την πολιορκία της κυπριακής βουλής από τους υπαλλήλους της Λαϊκής Τράπεζας, προβληματίζουν την Κουμουνδούρου.

Συμφωνία ακόμα δεν υπάρχει, ακόμα και το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου την Τρίτη βρίσκεται στο τραπέζι και τα χειρότερα δεν μπορούν να αποκλειστούν. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η πράξη αντίστασης των Κυπρίων στις επιταγές της Μέρκελ, την οποία χειροκρότησαν τόσο θερμά, να οδηγήσει σε εξελίξεις τύπου Αργεντινής.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χθες να υπενθυμίσει με μια συνέντευξη Τύπου την
ανεπιφύλακτη και θερμή υποστήριξη του στο «όχι» των Κυπρίων με αρχικό σκεπτικό, να προλάβει και τα κυριακάτικα φύλλα που έκλειναν νωρίτερα. Πιθανόν, να βιάστηκε. Το βέβαιο είναι, ότι δεν είχε τίποτε καινούργιο να πει: Επίθεση στους Ευρωπαίους, τους οποίος χαρακτήρισε γκάνγκστερς, κυνικούς και αποφασισμένους να προχωρήσουν σε μια πολιτική αποκιοποίησης του ευρωπαϊκού Νότου.

Επίθεση στον Σαμαρά που «δεν βρήκε μια μικρή λέξη να πει στον κυπριακό λαό» και στο Στουρνάρα που  «ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις απειλές και τους εκβιασμούς του κ. Σόιμπλε προς τους κυπρίους». 



Επίθεση στην κυβέρνηση της οποίας καταλόγισε ότι «εύχεται μη τυχόν υπάρξει εναλλακτική λύση στην Κύπρο και αποδειχτεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος»  διαπραγμάτευσης. Και μια προσπάθεια να κρατήσει το όχι της βουλής στον αφρό: 

«Για εμάς, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θεωρούμε ότι η προχθεσινή απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι ιστορικού χαρακτήρα, διότι αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής των διαρκών εκβιασμών στην ευρωζώνη. Αποδεικνύει ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».  

Επί της ουσίας ωστόσο, ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Δραγασάκης, είχαν κάτι σημαντικό να προτείνουν. Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε αισιόδοξος «διότι εκεί συζητούν, διαπραγματεύονται», ενώ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε στρατηγικό επίδικο να «μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο ομαλής μετάβασης στο νέο οικονομικό μοντέλο – γιατί προφανώς η Κύπρος πρέπει  να βρει ένα νέο οικονομικό σύστημα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», αναγνωρίζοντας πάντως έτσι ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει τελειώσει.

Σε ότι αφορά την προσπάθεια λύσης της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τη θέση του ΑΚΕΛ, που τώρα θέλει «μια λύση με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και λογική, έξω από το πλαίσιο της τρόικα, με στόχο, όπως είπα, μια σχεδιασμένη μετάβαση της κυπριακής οικονομίας με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας σε ένα νέο βιώσιμο σύστημα»  

Οι κ.κ. Τσίπρας και Δραγασάκης έκαναν σαφές ότι μιλούν για λύση εκτός τρόικας, αλλά εντός ευρώ. Είναι βέβαιο, ότι ενδόμυχα παρακαλούν να βρεθεί μια λύση, έστω και λίγο καλύτερη από την αρχική που προτάθηκε. Ο κύριος λόγος είναι, ότι έτσι σώζεται η παρτίδα: «Έστω και κατά τι ευνοϊκότερη να είναι για την Κύπρο αυτή η απόφαση, είναι ένας κόλαφος για όλους όσοι μας λέγανε όλο αυτό το διάστημα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, γι' αυτούς που στο ελληνικό κοινοβούλιο λέγανε “ναι σε όλα” διαρκώς».

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη στρατηγική αμηχανία που προκαλεί το γεγονός ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, οι δανειστές, όπως δείχνει η στάση τους στην Κύπρο, μπορεί να αντιδράσουν με απίστευτη σκληρότητα: «Το μόνο σχέδιο Β που ξέρων είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο της μη υποταγής προς... τας υποδείξεις που θέλουν την Ελλάδα μεταξύ άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου και την Κύπρο ειδικές οικονομικές ζώνες, αποικίες χρέους, χωρίς καμιά δυνατότητα να μπορέσουν να ανακάμψουν στο μέλλον.

Είναι η αντίσταση, είναι η διεκδίκηση, είναι το “ΟΧΙ”, και αναζήτηση εναλλακτικής λύσης με σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους».

Δύσκολο, αν σου έχουν κόψει τη ρευστότητα, όπως θα κάνουν την Τρίτη στην Κύπρο.
Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου