Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο στις αρχές του Απρίλη στη Βουλή

Το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη θα κατατεθεί απ τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, προς ψήφιση στη Βουλή, το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο.
Το Σχέδιο Νόμου για το Τεχνολογικό Λύκειο, είναι βασισμένο στην πρόταση του 2011, αλλά με πολλές διαφοροποιήσεις.
Γενικά για το Λύκειο το Σχέδιο Νόμου , κινείται προς την κατεύθυνση αλλαγής της μαθησιακής διαδικασίας. Σχετικά ο κ. υπουργός , έχει διατυπώσει την άποψη,
ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Είναι θα έλεγα το καίριο. Πέραν από τις διοικητικές διευθετήσεις και τον εξορθολογισμό των δομών και των διαδικασιών, πιστεύω κι εγώ και νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης όσον αφορά τη μαθησιακή διαδικασία.
ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ: Γιατί πράγματι η διαδικασία της παπαγαλίας, η διαδικασία της απομνημόνευσης πληροφοριών και στοιχείων είναι αδιέξοδη, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που το εύρος των
πληροφοριών είναι τέτοιο το οποίο να κάνει τα παιδιά να μην είναι σε θέση να ποδηγετήσουν τα στοιχεία αυτά, να τα ελέγξουν, αν θέλετε.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΝΩΣΗΣ: Αυτό, λοιπόν, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε είναι το τρόπος μάθησης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει πέρα από τις βασικές γνώσεις να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα, τη μεθοδολογία της γνώσης. Να μπορούν, δηλαδή, να κατακτούν, να αποκτούν τα μαθησιακά αυτά εργαλεία τα οποία χρειάζονται και να ξέρουν πώς να τα αποκτούν φεύγοντας και από τη μαθησιακή διαδικασία. Αλλά αυτό πρέπει να το μάθουν και πρέπει να το μάθουν από το γυμνάσιο και από το λύκειο. Γι' αυτό θα δείτε ότι με το νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε για το λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση όσον αφορά την αλλαγή της μαθησιακής διαδικασίας.
Οι προτάσεις νόμου για τις πανελλαδικές , το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ
Τον περασμένο Γενάρη κατατέθηκαν στην Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δυο προτάσεις νόμων που αφορούν :
Α. Το Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και
Β. Το Τεχνολογικό Λύκειο Την ευθύνη έχει ο υφυπουργός Παιδείας
Την ευθύνη για την κατάρτιση του Σχεδίου Νόμου για το Τεχνολογικό Λύκειο την έχει ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος πρόσφατα στη Βουλή είχε πεί: "Αυτό το οποίο δουλεύουμε -και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα συζητηθεί στη Βουλή- είναι ένα τεχνολογικό λύκειο σύγχρονο, μοντέρνο, συνδεδεμένο με τις επαγγελματικές ανάγκες των μαθητών, αλλά πάνω απ’ όλα συνδεδεμένο με μία άλλου τύπου εκπαίδευση, η οποία θα έχει σχέση και με την κοινωνία και με την οικονομία".
Ο κ. υφυπουργός είχε επισημάνει και τα εξής:
Α. Είναι πλέον εθνική ανάγκη για ένα νέο σχεδιασμό όχι απλά στο γενικό λύκειο, αλλά στην ουσία στο τεχνολογικό λύκειο.
Β. Είναι κάτι το οποίο στο Υπουργείο Παιδείας αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας, εδραία πεποίθησή μας, ότι η μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή για το λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο πρέπει να συνδέει τις ανάγκες της χώρας με την τεχνολογική εκπαίδευση.
Γ. Είμαστε από αυτές τις χώρες της Ευρώπης που έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εγγεγραμμένων μαθητών σε τεχνολογικά λύκεια, ενώ εκεί βρίσκεται ακριβώς ένας από τους παράγοντες της λύσης -και όχι του προβλήματος- για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου