Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ο Ακης ακόμα δεν κατάλαβε!



«Θα αποκαλύψετε τους συνδαιτυμόνες σας, που κατέστρεψαν τη χώρα;» ρώτησε ένας απλός πολίτης, που βρισκόταν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, τον προφυλακισμένο, πρώην υπουργό Εθνικής Aμυνας Aκη Τσοχατζόπουλο. Εκείνος -παρότι λαλίστατος καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας- σιώπησε, γύρισε την πλάτη και αποχώρησε από την αίθουσα, για να επιστρέψει ξανά στην ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να δώσει καμία απάντηση...

Προηγήθηκε η δικαστική απόφαση-κόλαφος σε βάρος του πρώην υπουργού, για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2006-2009. Οκτώ χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά ή αναστολή, 520.000 ευρώ πρόστιμο, δήμευση του ακινήτου που ανήκει στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων
για τέσσερα χρόνια ήταν η απόφαση των δύο εκ των τριών δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μειοψήφησε μία εφέτης, η οποία είχε την άποψη ότι έπρεπε να αθωωθεί λόγω πραγματικής πλάνης. Σχεδόν παγωμένος ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ακόμα και μετά την ανακοίνωση της απόφασης περί ενοχής του, φαινόταν σαν να μη συνειδητοποιεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Συνέχισε να αποδίδει τις ποινικές του εκκρεμότητες σε «πολιτικές διώξεις, με άνωθεν εντολές». Αυτή τη στάση κράτησε στην απολογία του, αυτή τη στάση κράτησε και σε δήλωσή του στους παριστάμενους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, τελικά, δεν έπεισε ούτε την πλειοψηφία του Δικαστηρίου ούτε τον εισαγγελέα της έδρας Επαμεινώνδα Βρακατσέλη, οι οποίοι πίσω από τις παραλείψεις στις δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης, κυρίως με το διαμέρισμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, είδαν «δόλο». Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σταμάτησε να πολιτεύεται το 2007, ήταν υπόχρεος σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης μέχρι το 2009. Επομένως, το «πόθεν έσχες», στο οποίο δεν ανέφερε το ακίνητο, ήταν και το τελευταίο που θα έπρεπε να καταθέσει. Στην απολογία του επικαλέστηκε άγνοια για την αλλαγή στη νομοθεσία το 2003 (βάσει της οποίας το εν λόγω ακίνητο θα έπρεπε να δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» του 2009, παρότι αγοράστηκε το 2010, καθώς πλέον οι υπόχρεοι πρέπει να περιλαμβάνουν στις δηλώσεις ό,τι περιουσιακό στοιχείο αποκτούν μέχρι την ημέρα υποβολής της δήλωσης, στην προκειμένη περίπτωση την 30ή Ιουνίου του 2010).

Βρακατσέλης: Ο νόμος είναι του 2003. Δεν συμμετείχατε στην ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία;
Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως. Τον υπέγραψα κιόλας!

Και συνέχισε ο πρώην υπουργός να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις του: «Το ακίνητο το αγόρασα μαζί με τη γυναίκα μου. Είναι οικογενειακό. Είναι το σπίτι μας. Είναι στο όνομα της γιατί υπέγραψε για το δάνειο. Εμένα δεν μου έδιναν λόγω ηλικίας».

Βρακατσέλης: Από πού το αγοράσετε;
Τσοχατζόπουλος: Από την αμερικανική εταιρία Nobilis.
Πρόεδρος: Που αγόρασε από ποιον;
Τσοχατζόπουλος: Πού να ξέρω;
Πρόεδρος: Από την Torcaso;

Παράλληλα, επισήμανε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη αυτής της παράλειψης, ρίχνοντας τα βέλη του, ωστόσο, στα τότε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που χειρίστηκαν την υπόθεση. «Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης (σ.σ. Πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS) όσο και ο Αργύρης (σ.σ. Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες») συζητούσαν λόγω εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν από το 1981. Ηταν πολύ δύσκολη διαδικασία... Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Ολη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Δεν αγόρασα τριώροφο, αλλά διαμέρισμα σε τριώροφο. Εγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στόρι που συνεχίζεται έως σήμερα» ανέφερε.

Ωστόσο, τελικά, δεν έπεισε το δικαστήριο, που υιοθέτησε ουσιαστικά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζήτησε την καταδίκη του πρώην υπουργού, τονίζοντας: «Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι η πλάνη. Πίστευε ότι δεν είχε υποχρέωση. Αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από σειρά γεγονότων. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Αλλωστε, το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση "πόθεν έσχες". Το ακίνητο της Κομνά Τράκα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε από τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν... Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».


Βάσω Παλαιού
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου