Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο από την Αργεντινή ο νέος Πάπας Εξελέγει ο 266ος Ποντίφικας μετά από τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα - Πανηγυρισμοί από τους πιστούς

Live: Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο από την Αργεντινή ο νέος Πάπας Εξελέγει ο νέος Πάπας της Ρώμης και 266ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας .  Ο 76χρονος καρδινάλιος Χόρχε Μαρία Μπεργκόλιο από την Αργεντινή - επίσκοπος του Μπουένος Άιρες- εξελέγη Πάπας λίγα λεπτά μετά τις οκτώ το απόγευμα, όταν ο πολυαναμενόμενος λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, σημάδι ότι το Κονκλάβιο των 115 Καρδιναλίων ολοκλήρωσε την ψηφοφορία με θετικό αποτέλεσμα
Αυτή την ώρα ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , με το όνομα "Φραγκίσκος I" εμφανίζεται στην στοά του Αγίου Πέτρου, για να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό στους πιστούς και να τους ευλογήσει.
Οι χιλιάδες κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία του Βατικανού-και μάλιστα υπό βροχή- άρχισαν να χειροκροτούν και να προσεύχονται ενώ οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου , και όλες οι καμπάνες της Ρώμης- χτυπούν χαρμόσυνα.
Με την εκλογή του νέου Πάπα, η απόφαση ανακοινώνεται στον ίδιο με την ερώτηση αν όντως
επιθυμεί να τον διαδεχθεί. Εφόσον δεχθεί, κάθεται στο θρόνο της Καπέλα Σιξτίνα, όπου δέχεται τους υπόλοιπους καρδιναλίους.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου το χαρμόσυνο νέο: "Habemus Papam" (Έχουμε Πάπα). Τέλος, ο νέος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εμφανίζεται για να ευλογήσει το πλήθος.
Η μέση διάρκεια των τελευταίων εννέα κονκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες, ενώ κανένα δεν έχει ξεπεράσει τις πέντε ημέρες.
Νωρίτερα, καθώς η ανησυχία και η αγωνία των πιστών μεγάλωνε και οι φήμες για “διάσπαση” στους κόλπους του Κονκλαβίου άρχισαν να εξαπλώνονται, ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι είναι “απόλυτα φυσιολογικό” σε αυτό το στάδιο της ψηφοφορίας να μην υπάρχει αποτέλεσμα, και δεν πρόκειται για σημάδι διαίρεσης μεταξύ των καρδιναλίων.
Εν τω μεταξύ , από διπλωματικούς εκπροσώπους καθολικών κρατών στο Βατικανό, μέσα στην ημέρα έγινε  γνωστό ότι η ενθρόνιση του νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει προκαταρκτικά οριστεί για τις 19 Μαρτίου, οπότε, το κονκλάβιο θα διαρκούσε μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου.
Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Τετάρτης , ο καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, το μεσημέρι, ήταν και πάλι μαύρος, καθώς δεν κατάφεραν οι καρδινάλιοι του κονκλάβιου να καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο Πάπα που θα διαδεχτεί το Βενέδικτο το 16ο.
 Παρά τον κρύο και βροχερό καιρό στη Ρώμη, η πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν για άλλη μια ημέρα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, που- όσο πλησίαζε η ώρα της...καμινάδας γινόταν όλο και περισσότεροι- στην πλειοψηφία τους τουρίστες και προσκυνητές από όλο τον κόσμο.  
Την στιγμή που βγήκε ο μαύρος καπνός την Τρίτη όλοι ξέσπασαν σε επιφωνήματα και χειροκροτήματα, παρά το γεγονός ότι τα νέα δεν ήταν θετικά, εκφράζοντας έτσι τον ενθουσιασμό τους.  
Η διαδικασία εκλογής του νέου Ποντίφικα, του 266ου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άρχισε λίγο μετά τις 16:30 της Τρίτης και η βαριά, ξύλινη, δίφυλλη πόρτα της Καπέλα Σιξτίνα έκλεισε στις 18:30 ώρα Ελλάδος.
Λίγα λεπτά πριν κλείσουν οι πόρτες , οι 115 καρδινάλιοι ψηφοφόροι του Κονκλαβίου - όλοι κάτω της ηλικίας των 80 ετών- συγκεντρώθηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου Παύλου και από εκεί κατευθύνθηκαν στο παρεκκλήσι προσευχόμενοι  στο Άγιο Πνεύμα.
Οι καρδινάλιοι πήραν όρκο να τηρούν τους κανόνες του κονκλαβίου,  που περιλαμβάνουν το απόρρητο της διαδικασίας της εκλογής και στη συνέχεια ο επικεφαλής των καρδιναλίων είπε την φράση "Extra-Omnes" (όλοι έξω) .
Όλοι οι καρδινάλιοι που δεν συμμετέχουν στην διαδικασία εκλογής και όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι βγήκαν από το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα και το κονκλάβιο ξεκίνησε.
Για όσες μέρες διαρκεί η ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι θα είναι απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, μέχρι που να βγει ο "λευκός καπνός" από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα και να ακουστεί η φράση "Habemus Papam".
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε εχθές ότι πρόκειται να είναι ένα "σύντομο κονκλάβιο" καθώς "από τους 115 καρδινάλιους , δεν είναι πολλοί αυτοί που χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιο όνομα θα πρέπει να επιλέξουν".
Οι Ευρωπαίοι καρδινάλιοι και εκλέκτορες είναι συνολικά 61. Από αυτούς, οι 28 είναι Ιταλοί. Οι 19 προέρχονται από την Λατινική Αμερική, 14 από τη Βόρεια Αφρική, 11 από την Αφρική και 10 Ασιάτες.
Η εκλογή του νέου Πάπα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Όταν ο νέος ποντίφικας εκλεγεί, το νέο κοινοποιείται με λευκό καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα. Εάν κανένας από τους υποψήφιους για το θρόνο δεν λάβει τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό ψήφων, τότε από την καμινάδα βγαίνει μαύρος καπνός. Αυτός ο καπνός προκύπτει από την καύση των ψηφοδελτίων της ψηφοφορίας, όπου προσθέτουν το απαιτούμενο χρώμα.


 Δείτε ζωντανά τι συμβαίνει τώρα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου