Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

"Σπάνε" τις καταθέσεις για να τις θωρακίσουν με την εγγύηση των 100.000 ευρώ

Τι λένε τώρα οι τραπεζίτες για τις πιθανότητες ενός κουρέματος
Το πείραμα της Κύπρου και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης  που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για «κούρεμα» στις ανασφάλιστες  καταθέσεις (δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ), οδηγεί τους αποταμιευτές στον κατακερματισμό μεγάλων καταθετικών λογαριασμών.
Ήδη πολλοί είναι εκείνοι  που έχουν ζητήσει από τις τράπεζες τους να βάλουν συνδικαιούχους στους λογαριασμούς που διατηρούν και είναι πάνω από 100.000 ευρώ.
Οι καταθέτες αντιδρούν με δύο τρόπους:
Είτε ζητούν να «σπάσει» η κατάθεση σε διαφορετικά ονόματα –δηλαδή στο όνομα παιδιών ή συζύγων- ώστε τα υπόλοιπα να διατηρούνται κάτω από τις 100.000 ευρώ, είτε προστίθενται
συνδικαιούχοι στον ίδιο καταθετικό λογαριασμό.
Άλλοι πάλι επιλέγουν να «μοιράσουν» τα χρήματα τους σε περισσότερες από μίατράπεζες για το φόβο των Ιουδαίων.
Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι από την ώρα που έπεσε στο τραπέζι ζήτημα «κουρέματος» για τους καταθέτες της Κύπρου, άρχισαν να δέχονται σχετικά αιτήματα από πολλούς πελάτες τους.

Ανησυχία

Θεωρούν εύλογη την ανησυχία, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, όπου είναι άγνωστο που θα κάτσει η μπίλια για το «κούρεμα» των ποσών άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ξεκίνησε από το 30% και έχει φτάσει στο 50%, ενώ υπόλοιπα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Λαϊκή θα «κουρευτούν» κατά  80%.
Η διασπορά των χρημάτων σε  περισσότερες της μίας τράπεζας, όπως και η ύπαρξη συνδικαιούχων αποτελεί σήμερα λύση.
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία σε περίπτωση που «σκάσει» τράπεζα το κράτος εγγυάται ποσά μέχρι 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα. Η εγγύηση αυτή ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη μέχρι το τέλος του 2015, ανεξαρτήτως αν η κατάθεση είναι σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα.

Αποκλείουν "κούρεμα"

Οι Έλληνες τραπεζίτες αποκλείουν ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες και υπογραμμίζουν:
«Η αναχρηματοδότηση των τραπεζών στην Ελλάδα έγινε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με 50 δισ ευρώ από την δανειακή σύμβαση. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία βρίσκεται στην τελική της φάση. Οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου "κουρεύτηκαν" ακριβώς για να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα».
money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου