Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«Βόμβα» από το Bloomberg



Μπορούν να κατασχεθούν τα νησιά ή οι βραχονησίδες ή οι δημόσιες εκτάσεις της Ελλάδας που θα παραχωρηθούν με μακροχρόνια μίσθωση σε επιχειρηματίες ή κράτη; Αυτό το ερώτημα-φωτιά έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά την παραδοχή που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg o εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Ανδρέας Ταπραντζής περί λίστας αξιοποίησης νησιών και βραχονησίδων. Σύμφωνα με το Bloomberg η σχετική λίστα «αξιοποίησης» περιλαμβάνει 40 νησιά και βραχονησίδες.

Ο κίνδυνος που υπάρχει και επισημαίνεται από διάφορους «σκεπτικιστές» των διαδικασιών είναι ότι μέσω της εμπορικής αξιοποίησης με μακροχρόνια ενοικίαση για την κατασκευή τουριστικών κατοικιών τα συγκεκριμένα νησιά και βραχονησίδες ενδέχεται να πάψουν να αποτελούν τμήμα της
δημόσιας περιουσίας και να γίνονται κομμάτι της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάσχεσης από τους δανειστές της χώρας μας.

Τον παραπάνω κίνδυνο κατάσχεσης από κράτη και ιδιώτες δανειστές των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων που θα περιληφθούν στη λίστα ενοικίασης με στόχο την κατασκευή τουριστικών κατοικιών έθεσε με επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Δεδομένου α) ότι μέσω της εμπορικής τους αξιοποίησης τα συγκεκριμένα νησιά και βραχονησίδες θα παύσουν να αποτελούν τμήμα της δημόσιας περιουσίας (domaine public) και θα γίνουν κομμάτι της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και β) ότι το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο ομολογιακών και δανειακών συμβάσεων, δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις ρήτρες προνομίων και ασυλιών που απολαμβάνει στο ελληνικό Δίκαιο σχετικά με διεκδικήσεις επί της ιδιωτικής του περιουσίας, ερωτάται η Επιτροπή: Η εμπορική αξιοποίηση των νησιών με μακροχρόνια ενοικίαση για κατασκευή τουριστικών κατοικιών και άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων εκθέτει τα νησιά αυτά στον κίνδυνο κατάσχεσης από δανειστές της Ελλάδας, είτε κράτη είτε ιδιώτες, σε περίπτωση που ανακύψουν οικονομικές διαφορές με το Ελληνικό Δημόσιο;»

Τέλος, σε δηλώσεις του ο κ. Αρσένης υποστήριξε: «Ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ντερούζ είχε με θράσος δηλώσει ότι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους “πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής” η λύση στα οικονομικά μας προβλήματα είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιούσιας και η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας».


Νϊκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου