Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Το λάθος και το... πάθος



Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το «λάθος» του ΔΝΤ, τα απανωτά «πάθη-λάθη» κυβερνητικών στελεχών προκαλούν και απανωτές παρενέργειες. Το Μαξίμου βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, που ίσως επιταχύνει τις αποφάσεις του κ. Σαμαρά για κυβερνητικές αλλαγές. Οι «γκάφες» που πέφτουν σαν το χαλάζι (από την αλλαγή του απεργιακού νόμου ως τις διαρροές για κατασχέσεις από 600 ευρώ και την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού) ακύρωσαν τα σχέδια τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο να αλλάξει την ατζέντα.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το mea culpa του ΔΝΤ μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για τις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και σε μια συνταγή που δεν οδηγεί πουθενά παρά στη νέκρωση της αγοράς και στον θάνατο όχι μόνο του εμποράκου, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Η πρώτη δειλή κρούση από ελληνικής πλευράς για τη διόρθωση του «λάθους» έγινε από τον υπουργό
Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, (στο προχθεσινό Eurogroup) ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από το Ταμείο να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην έκθεση του ανώτατου οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος στους υπολογισμούς του για την Ελλάδα.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», σκοπεύει να φέρει το θέμα και στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πιθανότερο την άνοιξη, εν όψει της οριστικοποίησης του νέου... αυγουστιάτικου «πακέτου». Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να πετύχει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, του φόρου στο πετρέλαιο και τη ρύθμιση των χρεών.

Το θέμα του λάθους του ΔΝΤ στον υπολογισμό του πολλαπλασιαστή έφτασε χθες και στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει -για ακόμα μια φορά με χρονοκαθυστέρηση- επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία στελεχών του ΔΝΤ περί «λάθους» και ερωτά τον κ. Σαμαρά πώς θα εκμεταλλευτεί τη δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ.

Το θέμα είναι ότι τον είχε προλάβει ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Ιανουαρίου ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε από τον Γ. Στουρνάρα να απαντήσει για τις ενέργειες που θα κάνει μετά την παραδοχή της ηγεσίας του ΔΝΤ για την εσφαλμένη πολιτική των Μνημονίων.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ με non paper επιτέθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα κατηγορώντας τον για ένθερμο και διαχρονικό υποστηρικτή του Μνημονίου που έφερε ανεργία, φτώχεια και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Από τη μεριά του ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έθεσε πρώτη το θέμα της διόρθωσης του λάθους με έναν δημιουργικό τρόπο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου