Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ποτάμι διαδηλωτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για το σχέδιο «Αθηνά»



«Το ΤΕΙ ανήκει στη Θεσσαλονίκη» βροντοφώναξαν σήμερα χιλιάδες σπουδαστές, καθηγητές και υπάλληλοι του Αλεξάνδρειου ΤΕΙΘ σε μία εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» και στη «διάλυση του ΑΤΕΙΘ», καθώς δέκα Τμήματα προτείνεται να μεταφερθούν στις Σέρρες και στη Φλώρινα.
«Ζητάμε από το δήμο Θεσσαλονίκης να στηρίξει τον αγώνα μας. Ουσιαστικά, μέσω του δήμου, ζητάμε τη συμπαράσταση της πόλης», ανέφερε στο «ageliforos.gr» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙΘ, Δημοσθένης Σταμάτης, ο οποίος μίλησε και για την αγωνία χιλιάδων γονέων και υποψηφίων μια ...ανάσα πριν από τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Με το
σχέδιο «Αθηνά» ανατρέπονται όλα τα δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Σταμάτης υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην αλλάξει το μηχανογραφικό δελτίο την τελευταία στιγμή.
Πάνω από 5.000 σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικοί σχημάτισαν ένα «ποτάμι» στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και λίγο μετά τις 2 μ.μ. έφτασαν μπροστά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Δεν πάμε πουθενά». Στα πανό των διαδηλωτών αναγράφονταν: «Είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί. Κάτω τα χέρια από τη Λογιστική», «Όχι στην εξόντωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης», «Η ΣΤΕΓ θα μείνει στη Θεσσαλονίκη», «Κάτω τα χέρια από το ΑΤΕΙΘ» και «Τμήμα Ηλεκτρονικής: 70 χρόνια προσφοράς στη Θεσσαλονίκη».
«Αναστατώνονται χιλιάδες οικογένειες»
Το σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει τη μεταφορά οκτώ τμημάτων στις Σέρρες και δύο στη Φλώρινα, έχει πυροδοτήσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην κοινότητα του ΑΤΕΙΘ, καθώς υπολογίζεται ότι 12.000 σπουδαστές και 170 διδάσκοντες και διοικητικοί θα αναγκαστούν να μετακομίσουν. «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή αναστατώνονται χιλιάδες οικογένειες. Το πιο τραγικό είναι πως κάποιοι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα πάρουν πτυχίο, στο οποίο θα αναγράφονται άλλο επιστημονικό αντικείμενο και άλλο ίδρυμα. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα», τόνισε ο γραμματέας του ΕΣΕΠ ΤΕΙ, Γιώργος Παλάτος.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και γονείς που διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη αλλαγή του τόπου σπουδών των παιδιών τους. «Είμαι συνταξιούχος και έχω δύο παιδιά που σπουδάζουν. Το ένα βρίσκεται στην Κρήτη και το άλλο εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ. Με τα χαράτσια και τους φόρους δεν τα βγάζουμε πέρα. Δεν μπορούμε να στείλουμε το παιδί στις Σέρρες», ανέφερε ο Χρήστος Μπακάλης, πατέρας σπουδαστή.
Παρόντες και σπουδαστές από τις Σέρρες
Στην σημερινή πορεία έλαβαν μέρος και δεκάδες σπουδαστές από τα ΤΕΙ Σερρών και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι διαφωνούν με τις αλλαγές που επιφέρουν οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας. «Δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ φοιτητών του ΤΕΙ Σερρών και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εμείς ζητάμε να παραμείνουμε εκεί που είμαστε», είπε ο σπουδαστής του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Σερρών, Βασίλης Γιαννόπουλος. «Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Γεωπληροφορικής των Σερρών είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Μας συγχωνεύουν με το Τμήμα Δομικών Έργων, αλλά ελάχιστα μαθήματα είναι αντίστοιχα», υποστήριξε ο σπουδαστής, Στάθης Χατζηδαμιανός.
Η Μαρία Μαστοράκη σπουδάζει στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Καστοριάς (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), το οποίο συγχωνεύεται με άλλα τμήματα και μετονομάζεται σε «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων». «Το νέο Τμήμα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που διδασκόμαστε τώρα. Εγώ παίρνω πτυχίο σε λίγο καιρό και με ενδιαφέρουν τα επαγγελματικά μου δικαιώματα, διότι κατά πάσα πιθανότητα, θα καταργηθούν», επισήμανε η Μ. Μαστοράκη.
Ανοίγουν οι γραμματείες
Το ΑΤΕΙΘ τελεί υπό κατάληψη από τους διοικητικούς υπαλλήλους από τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, ενώ και η διοίκηση έχει λάβει απόφαση για αναστολή λειτουργίας επ΄ αόριστον. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των διοικητικών, Νικόλαο Τσίτση, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη θα ανοίξουν οι γραμματείες για την εξυπηρέτηση φοιτητών που θέλουν πιστοποιητικά.
Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη συγκαλείται σύσκεψη στο ΤΕΙ, στη Σίνδο, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, διοικητικών, φοιτητών και ειδικού τεχνικού προσωπικού για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Γ. Μπουτάρης:«Να μη μετακινηθεί ούτε γραφείο από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης»
Επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, θα αναλάβει να θέσει το θέμα στον υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό της χώρας
Υπό την παρουσία περίπου 10.000 μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (καθηγητών, σπουδαστών αλλά και των οικογενειών τους), το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που συνεδριάζει σήμερα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αντιδράσει στο «σχέδιο Αθηνά», υιοθετώντας πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για ομοσπονδοποίηση των τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) με αυτοτέλεια του κάθε ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση κατά τα πρότυπα του αττικού ΤΕΙ.
«Το πρόβλημα πρέπει να το πάρει πάνω της η πόλη», είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, συμφωνώντας με τον εκπρόσωπο των σπουδαστών, Χρυσόστομο Τσατσούλη, που προηγουμένως είχε ζητήσει τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, αυτή όμως η παρέμβαση του υπουργείου είναι τελείως αψυχολόγητη. Να μην επιτρέψουμε να μετακινηθεί ούτε ένα γραφείο από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Επίσης, προτείνω αντιπροσωπεία του δήμου να παραστεί στο υπουργείο Παιδείας για να δείξουμε ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν με αυτόν τον τρόπο», είπε ο δήμαρχος.
Τη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου για τη μη εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» ζήτησαν προηγουμένως (εκτός από τον εκπρόσωπο των φοιτητών, Χρυσόστομο Τσατσούλη) ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρσαμίδης, ο πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σταμάτης και η εκπρόσωπος των γονέων Ελένη Μπαρτζούμα.
Η αντιπολίτευση
Την πρότασή του για ομοσπονδοποίηση των τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) με αυτοτέλεια του κάθε ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση κατά τα πρότυπα του αττικού ΤΕΙ επανέλαβε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Γκιουλέκας. «Αυτά που πρέπει να πρυτανεύσουν είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια», πρόσθεσε και πρότεινε την παράσταση όλων στον υπουργό Παιδείας. «Οι επιπτώσεις στις οικογένειες θα είναι τεράστιες. Στην ουσία, μιλάμε για το τέλος των σπουδών για την πλειοψηφία των σπουδαστών. Κανείς δεν θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη πόλη, κανείς εργαζόμενος να μην απολυθεί, να ενδυναμωθεί η τεχνική εκπαίδευση προς όφελος των αναγκών της χώρας», είπε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
«Προτείνω να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό για να ζητήσει την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος», επισήμανε ο Στέλιος Παπαθεμελής, επικεφαλής της παράταξης «Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων».
Την άποψη ότι «η συρρίκνωση των ΤΕΙ, που δεν γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα λειτουργήσει υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων», εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ ο Μάκης Στεργίου από την «Εξουσία Πολιτών» ζήτησε να μη γίνει αποδεκτή καμία μετακίνηση ούτε σπουδαστή, ούτε τμήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
«Αυτοί που επελέγησαν να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να τελειώσουν στη Θεσσαλονίκη τις σπουδές τους. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέπει τις ζωές φοιτητών και των οικογενειών τους», είπε ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Οικολογία στην πράξη».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ
 αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου