Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Δώρο από το ΔΝΤ το "κούρεμα" στα δάνεια νοικοκυριών Ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα

Δώρο από το ΔΝΤ το Κούρεμα των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις πληττόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές οικονομίες προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με σχετική έκθεση προτείνονται κανόνες που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας πως ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, στην έκθεση "Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis" σημειώνεται πως η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και χρειάζονται καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση
νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
"Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του (ιδιωτικού) χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα", υπογραμμίζουν στη μελέτη.
Το ΔΝΤ επικαλείται πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν με διψήφια ποσοστά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, ήτοι σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη ύφεση.
Η έκθεση αναφέρεται συνοπτικά στον Ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) και στις βασικές του προβλέψεις για την προστασία των δανειοληπτών υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές Αρχές επανεξετάζουν το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καθώς δεν κρίθηκε επιτυχημένο αφού δεν οδήγησε σε διευθέτηση μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους που δεν εξυπηρετείται.
 news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου