Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ΚΥΑ με την οποία θα χορηγείται γάλα στους μαθητές

1daskala me mathiti thumb307

ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Θα χορηγείται γάλα στους μαθητές
Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση και αναμένεται η υλοποίησή της στα σχολεία όλων τα βαθμίδων
Με σκοπό την αξιοποίηση κοινοτικού προγράμματος που προβλέπει τη χορήγηση γάλατος σε μαθητές σχολείων, οι υπουργοί Παιδείας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Ανάπτυξης υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος σε ελληνικά σχολεία.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ το γάλα μπορεί να χορηγείται σε νηπιαγωγεία ή οργανωμένα ιδρύματα προσχολικής εκπαίδευσης, σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είναι δημόσια ή είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.
Οι φορείς που θα παίρνουν την επιδότηση για να χορηγούν γάλα στους μαθητές κατά τις σχολικές
μέρες είναι η σχολική μονάδα, η σχολική επιτροπή, οι προμηθευτές των προϊόντων (ακόμα και κυλικεία) και μια οργάνωση που έχει συσταθεί για αυτό τον σκοπό, όπως επίσης και οι σύλλογοι γονέων. Ο φορέας που θα το αναλάβει θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις επίτευξης του σκοπού του μέτρου.
Το ύψος της ενίσχυσης είναι καθορισμένο στον κοινοτικό κανονισμό με αριθμό 657/2008 και η ημερήσια ποσότητα που μπορεί να διατίθεται σε κάθε μαθητή είναι 250 ml. Όσα σχολεία ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κύρια είσοδό του μεγάλη αφίσα ευανάγνωστη με το εξής μήνυμα: «Στο παρόν σχολείο παρέχεται γάλα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καθεστώτος διάθεσης γάλακτος στα σχολεία».
Όποιος από τους επιλέξιμους φορείς θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια διεύθυνση ζωικής παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας: Συμπληρωμένη αίτηση – δήλωση. Στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων, βεβαίωση του αρμόδιου γραφείου εκπαίδευσης ότι είναι αναγνωρισμένα. Υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου του φορέα, ότι το παστεριωμένο γάλα θα χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς κατανάλωσης από τους μαθητές και ότι θα επιστρέφεται οποιοδήποτε ποσό ενίσχυσης έχει καταβληθεί αχρεωστήτως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα προϊόντα δεν διατέθηκαν σε δικαιούχους μαθητές και ότι θα θέτει στη διάθεση των αρχών όλα τα ζητούμενα δικαιολογητικά έγγραφα. Επίσης θα υποβάλλουν δήλωση – δέσμευση των σχολικών μονάδων που θα εξυπηρετούνται, περιγραφή του συστήματος διανομής και επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού της οργάνωσης σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται από οργάνωση.
Η διεύθυνση ζωικής παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας θα καθορίσει πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος.
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ
Σχολιασμός άρθρου
Εβδόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου