Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Θέλουμε τουρισμό, συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας ή ΟΛΗ την Ελλάδα νατούρα (κι ας τρώγομεν πέτρες);



Στο ΣτΕ η επένδυση "ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ" της Minoan Group Plc.

Μία ακόμη στρατηγική επένδυση (fast track) έμπλεξε στα γρανάζια του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Πρόκειται για την τουριστική επένδυση «Ίτανος Γαία» ύψους 267,7 εκ. ευρώ, στην περιοχή Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου Κρήτης, της εταιρείας Loyalward Ltd θυγατρική της Minoan Group Plc.

Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της υπόθεσης τουριστικής ανάπτυξης της επίμαχης περιοχής της Μονή Τοπλού-Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή-για την οποία, τον Δεκέμβριο του 2010, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σχετική απόφασή της, την ακύρωσε, ως παράνομη. Η τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (20.9.2012) εντάχθηκε στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (Ν. 3894/2010).

Η επένδυση αυτή αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ, καθώς και βοηθητικών χώρων. Επίσης, σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA). Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανικών συμφερόντων εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του περασμένου Δεκεμβρίου, η επίμαχη επένδυση θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών.Όμως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις και μία περιβαλλοντική, όπως και 50 κάτοικοι της Σητείας και του Λασιθίου Κρήτης και ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (20.9.2012) για την ένταξη της επίμαχης τουριστικής επένδυσης στο νόμο Ν. 3894/2010. Κατ΄ αρχάς υποστηρίζουν ότι ήταν παράνομη η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής, καθώς συμμετείχε αφενός ο υφυπουργός Εξωτερικών αντί του υπουργού Εξωτερικών και αφετέρου δεν συμμετείχε ο υπουργός Παιδείας.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί η τουριστική μονάδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, αλλά και παράλληλα, προστατεύεται πολυεπίπεδα από την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ, ενώ δεν έχει συνταχθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Επίσης, σημειώνουν οι οικολογικές κ.λπ. οργανώσεις ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος, απλώς η προσβαλλόμενη Διυπουργική Επιτροπή αρκείται σε «διάφορες υποσχέσεις του επενδυτή», ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο κριτήριο εξοικονόμησης ενέργειας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άκρως ενεργοβόρας επένδυσης.

Τέλος τονίζουν οι προσφεύγοντες ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόδειξη ή ένδειξη για τη φερεγγυότητα του επενδυτή, αλλά και την βιωσιμότητα της επένδυσης.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του πρόεδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου οι προσφυγές αυτές θα συζητηθούν και πάλι στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου