Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Παραμένουν σε κρίση τα Σκόπια



D0286254DA40639A4BFFDAF8ED198155
Πρόταση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές διατύπωσε, σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβενκόφκι, η οποία όμως απορρίφθηκε από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.


Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Μπράνκο Τσερβενκόφκι παρουσίασε πρόταση δύο βασικών σημείων, η οποία περιλαμβάνει την αναβολή των δημοτικών εκλογών για περίπου έναν μήνα και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου, εφόσον οι συνδυασμοί του SDSM λάβουν έστω και μία ψήφο παραπάνω από τους συνδυασμούς του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, στις δημοτικές εκλογές.



Ο κ. Τσερβενκόφκι ανέφερε ότι, εφόσον η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι αποδεχτεί την πρόταση αυτή,


τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιστρέψουν στη Βουλή, από την οποία αποχώρησαν στις 24 Δεκεμβρίου, μετά τα επεισόδια στο Κοινοβούλιο.



«Εάν η πρόταση αυτή, των δύο σημείων, γίνει αποδεκτή, τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιστρέψουν στη Βουλή, επειδή, άλλωστε, είναι ο μοναδικός τρόπος να αναβληθούν οι δημοτικές εκλογές σε αυτή τη φάση, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων, επομένως είναι απαραίτητη η παρουσία μας στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Τσερβενκόφκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η αντιπολίτευση θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές και οι βουλευτές της θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στη Βουλή.

Οι δημοτικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.


Το VMRO-DPMNE, σε ανακοίνωση του, αμέσως μετά την πρόταση που διατύπωσε ο κ. Τσερβενκόφκι, σημείωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο το αίτημα αναβολής των δημοτικών εκλογών όσο και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να συναινέσει είναι να παραταθεί για 3 - 4 ημέρες η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, ώστε να προλάβει η αντιπολίτευση να καταρτίσει τους συνδυασμούς της.



Εν τω μεταξύ, η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Τεούτα Αρίφι και ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νέβζατ Μπέιτα (σ.σ. και οι δύο προέρχονται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) υπέβαλαν, σήμερα, τις παραιτήσεις τους, λόγω της υποψηφιότητάς τους στις δημοτικές εκλογές.



Η Τεούτα Αρίφι θα είναι η υποψήφια του DUI για τον δήμο του Τετόβου, ενώ ο Νέβζατ Μπέιτα για τον δήμο του Γκόστιβαρ (σ.σ. πρόκειται για τους δύο μεγαλύτερους αλβανικούς δήμους στην ΠΓΔΜ).



Αν και η παραίτηση τους από μέλη της κυβέρνησης δεν είναι υποχρεωτική, τα δύο αυτά κυβερνητικά στελέχη του DUI αποφάσισαν να παραιτηθούν για λόγους αρχής.



Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Βουλή της ΠΓΔΜ θα εκλέξει τους αντικαταστάτες τους, οι οποίοι θα προέρχονται επίσης από το DUI.



Νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη θέση της Τεούτα Αρίφι, αναμένεται να εκλεγεί ο νυν υπουργός 'Αμυνας της ΠΓΔΜ Φάτμιρ Μπεσίμι. Τη θέση του κ. Μπεσίμι στο υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καταλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του DUI Τάλατ Τζαφέρι.



 Νέος υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να εκλεγεί ο νυν υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάχιρ Χάνι. (ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου