Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ο νέος «χάρτης» των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα ανήκουν τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής ΜακεδονίαςΣτο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα ανήκουν τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Χωρίς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οραματίζεται το σχέδιο «Αθηνά» το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Ελλάδας. Οι δομές του θα ανήκουν κατά κύριο λόγο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δυο τμήματά του θα μεταφερθούν διοικητικά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. 
Επιπλέον, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, που παρουσιάστηκαν πριν λίγες ώρες, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης δε θα υφίσταται ως μονάδα, αφού θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών. Τα δυο μαζί θα βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Στο ΑΠΘ όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα γίνονται ένα, ενώ θα υπάρξει και αναδιάρθρωση σχολών. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται, σύμφωνα με τις υπουργικές
ανακοινώσεις. Στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να καταστεί κόμβος που θα δημιουργήσει δίκτυο με τις έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή, μόνο ορισμένα ανεξάρτητα τμήματα εντάσσονται σε σχολές, ενώ στο ΤΕΙ Ηπείρου από τα 17 τμήματα μένουν τα εννιά.
Συνολικά, από τις 85 σχολές και τα 533 τμήματα των 40 ιδρυμάτων (26 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ) θα μείνουν 386 τμήματα σε 32 ιδρύματα (20 πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ). Επιπλέον, από τις 63 πόλεις που ήταν διασκορπισμένα όλα αυτά τα τμήματα, μένουν 51 πόλεις σ' όλη τη χώρα.
ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Εκτός από τα ξενόγλωσσα τμήματα του ΑΠΘ, αλλαγή υπάρχει και στις σχολές. Συγκεκριμένα, η Νομική αναβαθμίζεται σε σχολή και τα υπόλοιπα δυο τμήματά της μέχρι τώρα σχολής ΝΟΠΕ, το Οικονομικό και το Πολιτικών Επιστημών, γίνονται νέα σχολή μαζί με το τμήμα Δημοσιογραφίας, τα οποία θα ανήκουν στη «Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών».
Στην Πολυτεχνική σχολή συμπεριλαμβάνονται τα τμήματα «Μηχανολόγων Μηχανικών» και «Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» της Κοζάνης.
Η νέα σχολή Γεωπονίας θα στεγάζει τη Γεωπονία και τη Δασολογία, που μέχρι τώρα είναι αυτόνομες σχολές, η Σχολή Επιστημών Υγείας την Ιατρική, την Οδοντιατρική και την Κτηνιατρική (σ.σ. που επίσης είναι σχολές, ύστερα από αγώνα των διοικήσεών τους), η Σχολή Θετικών Επιστημών θα φιλοξενεί και τη Φαρμακευτική, ενώ η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τα δυο ΤΕΦΑΑ σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες (σ.σ. το τελευταίο φημολογούνταν ότι θα καταργηθεί).
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα ανήκουν πλέον τα δυο Παιδαγωγικά τμήματα της Φλώρινας αλλά και το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Επιπλέον, ιδρύεται Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με δυο κατευθύνσεις, το οποίο απορροφά το «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» και το «Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών». Επίσης, δημιουργείται το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (με δυο κατευθύνσεις: 1. Διοίκηση Επιχειρήσεων και 2. Μάρκετινγκ), στο οποίο συγχωνεύονται το «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» και «Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» της Έδεσσας.
Στα ΤΕΙ και τη Θράκη
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παραμένει ως έχει, ωστόσο, συγχωνεύονται τέσσερα τμήματα του (από 20 θα έχει 18). Αναλυτικά, το «Ιστορίας και Εθνολογίας» συγχωνεύεται με το «Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών», προκειμένου να αποτελέσουν το «Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης» με δυο κατευθύνσεις: 1. ιστορία και εθνολογία, 2. ιστορία και εθνολογία παρευξείνιων χωρών», όπως και το «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης» γίνονται ένα με το «Διοίκησης Επιχειρήσεων», το οποίο θα ονομάζεται «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης με κατεύθυνση Διοίκηση Επιχειρήσεων».
Σε ό,τι αφορά την τεχνολογική εκπαίδευση, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σερρών θα γίνουν ένα και θα ονομάζονται ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Καβάλας θα μετονομαστεί σε ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (αναδιαρθρώνεται σε τέσσερις σχολές, ενώ τα 13 του τμήματα μειώνονται οκτώ, δυο από τα οποία το Οινολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου απορροφώνται από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας). Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας παραμένει αλλά τα 20 του τμήματα γίνονται μόλις… δέκα (απορροφά, ωστόσο, τα τμήματα ζωικής και φυτικής παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ δίνει στο διευρυμένο ίδρυμα το τμήμα Μαιευτικής).
Εξάλλου, από τα 25 τμήματα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα εννιά του ΤΕΙ Σερρών μένουν 18 τμήματα στο νέο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, αφού συγχωνεύονται ομοειδή τμήματα, π.χ. Διοίκησης Επιχειρήσεων, και καταργούνται άλλα, που δεν παρουσίαζαν ενδιαφέρον, όπως το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και το Τεχνολογίας Αλιείας-Υδατοκαλλιεργειών στα Νέα Μουδανιά.
Στη νέα σχολή Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού της Κατερίνης απορροφώνται τα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Σερρών.
ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ
egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου