Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Παύση των εχθροπραξίων μεταξύ Κούρδων και ανταρτών στη Βόρεια Συρία

Institut Kurde de Paris (μτφ. Κριστιάν)
L’accord de paix entre les Kurdes et l’ASL 
Οι αντάρτες και οι κουρδικές πολιτοφυλακές σταμάτησαν τις αιματηρές μάχες στο βόρειο τμήμα της Συρίας στον απόηχο μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε από τον ιστορικό χριστιανό αντικαθεστωτικό Michel Kilo, ανακοίνωσαν την Τρίτη αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές.
Από το Νοέμβριο, διαλείπουσες συγκρούσεις, αλλά ακραίας βίας, έγιναν μεταξύ των δυο πλευρών μετά την είσοδο των ανταρτών στην κουρδική πόλη Ρας αλ-Αιν (κουρδικά Σερίκανι) στα σύνορα με την Τουρκία.

Το ανακοινωθέν διευκρινίζει τους όρους της συμφωνίας μεταξύ των λαϊκών κουρδικών επιτροπών και του Ελευθέρου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), κύρια συνιστώσα της συριακής εξέγερσης.

Το σημαντικότερο σημείο αναφέρει «τη ολική απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών από τη πόλη» Ρας αλ-Αιν (Σερίκανι) και τη δημιουργία ενός πολιτικού συμβουλίου για την διαχείριση της πόλης και τον έλεγχο του σημείου διέλευσης από την Τουρκία.

Οι Κούρδοι μαχητές και οι αντάρτες συμφώνησαν επίσης «για τη συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ του ΕΣΣ και των Λαϊκών Δυνάμεων Άμυνας (Κούρδοι) για να απελευθερώσουν τις πόλεις υπό τον έλεγχο του καθεστώτος».

Ένας Κούρδος μαχητής στο ρας αλ-Αιν (Σερίκανι) επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω διαδικτύου ότι «οι αντιπαραθέσεις σταμάτησαν μετά τη συμφωνία».

«Οι εχθροπραξίες έληξαν μεταξύ των δύο μερών πριν από μία εβδομάδα. Ο αριθμός των μαχητών στην πόλη έχει μειωθεί και εκείνοι που παραμένουν σταθμεύουν στις εισόδους», δήλωσε αυτός ο ακτιβιστής που παρουσιάζεται με το όνομα Hevidar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου