Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ξαναμπαίνουμε στον ενεργειακό χάρτη με "υπογραφή" Σαμαρά

Υπογράφεται αύριο από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ παρουσία του πρωθυπουργού...

Η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου “Trans Adriatic Pipeline” (TAP), πρόκειται να υπογραφεί αύριο το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Από Ελληνικής πλευράς την προαναφερθείσα συμφωνία πρόκειται να υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της Αλβανικής ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto, ενώ από Ιταλικής πλευράς ο υπουργός Αναπτύξεως Corrado Passera. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σχετική πρωτοβουλία του Έλληνος ΥΠΕΞ, στην τελετή υπογραφής έχουν προσκληθεί και θα παραστούν εκπρόσωποι της κυβερνήσεως του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας TAP των τριών εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ήτοι της Ελβετικής “Axpo”, της Νορβηγικής “Statoil” και της Γερμανικής “E.ON Ruhrgas”, εκπρόσωποι των εταιριών που απαρτίζουν το Consortium του Shah Deniz II, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το εξαιρετικά πλούσιο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς τη Δυτική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς και την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως σημειώνεται από τοΥΠΕΞ, που εκτιμά ότι η κατασκευή του αγωγού θα δημιουργήσει στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.





parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου