Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τι προβλέπει ο νόμος για την αναγνώριση προυπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση

1mathites se aithousa thumb307

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ν. 4024/2011 ΠΕΡΙ «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ 7 ΕΤΩΝ»
Πολλοί συναδέλφων που υπηρετούν σήμερα στη δημόσια εκπαίδευση και έχουν προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία, την οποία επιχειρούν να αναγνωρίσουν, έχουν έλθει σε επικοινωνία με την ΟΙΕΛΕ, ζητώντας να μάθουν, αν ισχύει για την προϋπηρεσία τους όσα προβλέπει το άρθρο 6, παρ. 4 του ν. 4024/2011, δηλ. η σωρευτική αναγνώριση μόλις 7 ετών προϋπηρεσίας, όπως τους αναφέρουν κάποιοι υπάλληλοι σε κρατικές υπηρεσίες, προφανώς με ελλιπή ενημέρωση. Η ΟΙΕΛΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα κείμενο, στο οποίο συνοπτικά αναφέρεται η νομολογία για την προϋπηρεσία (το κείμενο αυτό απεστάλη σήμερα και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να διαβιβαστεί αρμοδίως).
ΠΕΡΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
1. Με την διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν.1600/86 προβλέπεται ότι η προϋπηρεσία στην ιδιωτική
εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που μονιμοποιούνται, καθώς και η υπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, για κάθε περίπτωση.
2. Με τη διάταξη του άρθρου 6 του Ν.1824/88 ορίζεται ότι η προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση των δημοσίων εκπαιδευτικών, που αναγνωρίζεται για Μ.Κ. και χρονοεπίδομα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.1810/88, γίνεται εφόσον έχει προσφερθεί με 18ωρη τουλάχιστον εβδομαδιαία διδασκαλία. Σε περίπτωση μειωμένης διδακτικής απασχόλησης, η προϋπηρεσία αυτή υπολογίζεται κλασματικά, με αριθμητή το μέσο όρο της ετήσιας εβδομαδιαίας διδασκαλίας και παρανομαστή τον αριθμό των 18 ωρών.
3. Σύμφωνα με την παρ. ιζ` του άρθρου 17 του Ν.2470/97, αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη (Μ.Κ. και χρονοεπίδομα) η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε σχολεία ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Επομένως, το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση σαφώς ορίζει ότι η υπηρεσία των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση λογίζεται ολόκληρη ως πραγματική δημόσια υπηρεσία και ότι λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη τους ως δημόσιων εκπαιδευτικών. Με βάση την αρχή δικαίου που επιτάσσει πως η ειδική νομοθεσία υπερισχύει της γενικής, δεν μπορεί να ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς που έχουν προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση η πρόβλεψη του άρθρου 6, παρ. 4 του ν. 4024/2011 που αναφέρει ότι «σωρευτικά η αναγνώριση προϋπηρεσίας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (…) δεν μπορεί να ξεπερνά τα 7 έτη.»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου