Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Παράταση στις αιτήσεις για τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ


Παράταση στις αιτήσεις για τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟΈνα σωρό τοπικοί φορείς εμπλέκονται στα δύο προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ του Νομού Καβάλας. Παρά την δημοσιότητα που δόθηκε στο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε ανέργους με σκοπό να τους ενισχύσει, οι αιτήσεις δεν ήταν αρχικά πολλές. Για αυτό και δόθηκε παράταση ώστε οι αιτήσεις να μπορούν να παραλαμβάνονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση ώστε αιτήσεις να παραλαμβάνονται και τον Μάρτιο.
Τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ μοιάζουν αρκετά με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Αποσκοπούν στην ενίσχυση των ανέργων. Τα προγράμματα του Νομού Καβάλας είναι δύο. Αυτό του τουρισμού και το δεύτερο της πράσινης ανάπτυξης. Συνολικά στα δύο προγράμματα εμπλέκονται 11 τοπικοί φορείς. Το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ δεν φαίνεται να αρέσει στους ανέργους αφού δεν προβλέπει απασχόληση στο δημόσιο ή τους ΟΤΑ. Ο άνεργος αφού λάβει μέρος σε σεμινάρια στην συνέχεια θα
εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Τα σεμινάρια είναι επιδοτούμενα, πόσο ακριβώς θα είναι το ποσό της επιδότησης δεν έχει προς το παρόν ξεκαθαρίσει. Όσο για την αμοιβή του ωφελούμενου τον καιρό που θα εργάζεται στον ιδιώτη, αυτό εξαρτάται από την σύμβαση που θα υπογράψει κτλ.
Ουδείς είπε ότι το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ είναι απλό ή εύκολο. Είναι πάντως μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Συνολικά στον Νομό Καβάλας προκηρύχθηκαν 260 θέσεις. Οι αιτήσεις όμως είναι λίγες, κάτι που προκαλεί εντύπωση μιας κι η ανεργία είναι αυξημένη λόγω της κρίσης. Οι τοπικοί φορείς που συμμετέχουν στα δύο προγράμματα συναντήθηκαν στο τέλος Γενάρη αποφασίζοντας να δώσουν παράταση για την υποβολή αιτήσεων αφού οι αιτήσεις που είχαν λάβει ήταν λίγες.
Ωφελούμενοι των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι/ες στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ και με κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή σε ειδικό κατάλογο του  ΟΑΕΔ, εκτός Μητρώου ανεργίας . Επίσης θα πρέπει να έχουν ακολουθήσει και ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης υποστήριξης από Εργασιακό Σύμβουλο και  να εφοδιαστούν με «ειδικό παραπεμπτικό» από την Τοπική Υπηρεσία ή το ΚΠΑ του ΟΑΕΔ της περιοχής όπου είναι γραμμένοι, το οποίο θα καταθέσουν μαζί με τυποποιημένη αίτηση. Να είναι μόνιμοι κάτοικοι σε έναν από τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω Κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα και με το Άρθρο 10 του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια. Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών. Μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες  .Άτομα με αναπηρία. Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα. Οι άνεργοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, θα πρέπει να εφοδιαστούν από το ΚΠΑ/ΥΑ όπου είναι γραμμένοι, το ειδικό παραπεμπτικό, το οποίο θα καταθέσουν μαζί με την αίτηση. Οι άνεργοι που θα υποβάλλουν αίτηση, θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά τη διαδικασία ανανέωσης της κάρτας ανεργίας τους, μέχρι να ενταχθούν σε κάποια δράση. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής έγγραφα:Αίτηση συμμετοχής, Πρόσφατη φωτογραφία, Αντίγραφο κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ, Υπεύθυνη δήλωση μόνιμης κατοικίας με επισύναψη αντίγραφου μισθωτηρίου κατοικίας αν υπάρχει. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Αντίγραφο Διαβατηρίου. Εκκαθαριστικό Τελευταίου Οικονομικού Έτους. Δικαιολογητικά ένταξης υποψηφίου σε Ευπαθή Κοινωνική Ομάδα της Πράξης (αναφέρονται στην αναλυτική πρόσκληση). Αντίγραφα τίτλων σπουδών. Πιστοποιητικά γνώσης: ξένης γλώσσας, χρήσης υπολογιστών εάν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου