Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η παλιά πρωταθλήτρια που έστρεψε το ακόντιο εναντίον του Τσίπρα



Ο «εμφύλιος» μεταξύ της Σοφίας Σακοράφα και του Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής πήρε πλέον σοβαρές διαστάσεις και οι εκατέρωθεν μαχαιριές ανταλλάσσονται πλέον και δημόσια. Αν και τουλάχιστον μέχρι πρότινος οι σχέσεις ανάμεσά τους χαρακτηρίζονταν «ιδιαίτερα καλές», καθώς η κυρία Σακοράφα μιλούσε απευθείας με τον κ. Τσίπρα, η βουλευτής Β΄ Αθηνών επέλεξε να βγει στο «αντάρτικο» και να αμφισβητήσει ευθέως τις πολιτικές επιλογές του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη σκληρή κριτική που εκφράζεται από στέλεχος που βρίσκεται σχετικά κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ή, τουλάχιστον, δεν ανήκει στις τάξεις της «αριστερής μειοψηφίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Σακοράφα στα φοιτητικά της χρόνια δραστηριοποιούνταν στον χώρο του ΚΚΕ (είναι απόφοιτη της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Θεσσαλονίκης), ωστόσο τελικά προσχώρησε
στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής το 1993, ενώ διατέλεσε στη συνέχεια ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη.

Στις δημοτικές εκλογές του 1994, απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία της, εξελέγη σύμβουλος στην Αθήνα -με τον συνδυασμό του Θόδωρου Πάγκαλου-, ενώ το 2002 έθεσε υποψηφιότητα στον Δήμο Αμαρουσίου ως επικεφαλής «αντάρτικου» συνδυασμού (κόντρα στο επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Π. Τζανίκο, που στήριζε ο Κ. Σημίτης). Τότε, αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος, μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο. Στις εκλογές του 2000 είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής (με το ΠΑΣΟΚ) στη Β'΄Αθηνών, αλλά έχασε την έδρα στο Εκλογοδικείο. Η σύγκρουσή της με τον κ. Σημίτη, λόγω των δημοτικών εκλογών που ακολούθησαν, είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια το 2004. Αλλωστε και ο Κώστας Λαλιώτης (στενός οικογενειακός φίλος και πολιτικός μέντοράς της για χρόνια) είχε επίσης βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων.

Οι σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ ομαλοποιήθηκαν στη συνέχεια και το 2007, επί Γιώργου Παπανδρέου πια, επανεξελέγη βουλευτής με περίπου 31.000 ψήφους, ενώ το 2009 αρκετοί περίμεναν ότι θα αναλάμβανε υφυπουργός Αθλητισμού, κάτι όμως που δεν έγινε. Ηταν 6 Μαΐου του 2010, όταν, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ακόμα, δήλωσε «παρούσα» κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Μνημονίου 1 στη Βουλή. Δεν ψήφισαν το Μνημόνιο επίσης ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο ένας σήμερα και με τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο άλλος. Και οι τρεις διαγράφηκαν τότε αμέσως από τον Γ. Παπανδρέου, για να ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι στις ψηφοφορίες για τα επόμενα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Αν και σε πρώτη φάση οι κ. Δημαράς και Οικονόμου συνεργάστηκαν στο Αρμα Πολιτών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010, η κυρία Σακοράφα δεν τους ακολούθησε και προτίμησε μια μοναχική πορεία. Η ίδια παρέμεινε στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητη βουλευτής, ώσπου τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα πολιτική συνεργασία και τελικά τον Απρίλιο του 2012 προσχώρησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ακοντισμό χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους της «επιμελής» βουλευτής, η οποία πάντως δεν έπαιρνε όλα αυτά τα χρόνια συχνά τον λόγο. Οσες φορές όμως μίλησε, οι τοποθετήσεις της ήταν πολύ σκληρές, απόλυτα αντιμνημονιακές και με έντονο συναισθηματισμό αριστερής απόχρωσης. Λέγεται ότι τις περισσότερες από τις ομιλίες της έχει γράψει ο σύζυγός της Κώστας Μπιτσάνης, παλιός μαοϊκός, που ασχολείται επαγγελματικά ως σύμβουλος επενδύσεων, και η στενή συνεργάτιδά της και κουμπάρα της Εμμι Χριστούλα, ακτιβίστρια με αριστερίστικες καταβολές. Είναι η κόρη του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα που αυτοκτόνησε στις 4 Απριλίου 2012 στην πλατεία Συντάγματος με πιστόλι, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. «Η αυτοκτονία του Χριστούλα ήταν θυσία» είχε δηλώσει τότε η βουλευτής, που ύψωνε στο μεταξύ διαρκώς τους τόνους κατά του Γ. Παπανδρέου. «Ενα επίθετο και μόνο, το επίθετο Παπανδρέου, κρατάει μια ολόκληρη παράταξη δέσμια των επιλογών του. Οποιοσδήποτε άλλος είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές θα είχε διαφύγει στο εξωτερικό» είχε ήδη πει χαρακτηριστικά, όταν ακόμη πολλοί «χάιδευαν» τον τότε πρωθυπουργό.

Στις τελευταίες εκλογές η Σοφία Σακοράφα έστειλε το εκλογικό ακόντιό της πολύ μακριά, αφού ήρθε πρωταθλήτρια σε σταυρούς με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας, ξεπερνώντας τους 70.000! Σε όλη την περίοδο που προηγήθηκε μάλιστα βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και στις αφίσες, ξεχωρίζοντας από όλους τους άλλους πασοκογενείς που είχαν συγκροτήσει στο μεταξύ την Ενωτική Κίνηση για να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ιδιαίτερη αντιμετώπισή της είχε προκαλέσει και αρκετά παρασκηνιακά σχόλια, ενώ ταυτόχρονα θεωρούνταν πρόκριμα για τη μετεκλογική αξιοποίησή της σε υψηλό κομματικό πόστο στην Κουμουνδούρου.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν όμως διαφορετικά. Και οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις της, μετεκλογικά, εκδηλώθηκαν όταν ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη στροφή του από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, σπεύδοντας να συναντήσει -εν μέσω των θερινών διακοπών του- τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα. Στο μεταξύ, είχε χρίσει σκιώδη υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ την ακραιφνή «ευρωπαΐστρια» Ρένα Δούρου. Αντίθετα, η Σοφία Σακοράφα είχε ανέκαθεν φιλοαραβικό προσανατολισμό. Μάλιστα το 2004 ο Γιασέρ Αραφάτ τής απένειμε την παλαιστινιακή υπηκοότητα, προκειμένου να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την ομάδα της Παλαιστίνης, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε πάει μαζί με άλλους ακτιβιστές στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Διαφοροποιήθηκε πιο ανοιχτά από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», συντασσόμενη με όσους υποστήριξαν ότι «και ο Γ. Παπανδρέου έχει ευθύνη», ενώ σε μια παραλλαγή τού «λεφτά υπάρχουν» υποστήριξε ότι «βρίσκονται εκεί που κανένας δεν τα έψαξε ποτέ, στη λίστα που κρατούσε ο κ. Βενιζέλος στην τσέπη του, στα τοξικά ομόλογα που έπαιξε στα ζάρια η κυβέρνηση του Καραμανλή, στις σκανδαλώδεις μειώσεις του χαρατσιού, στα χρέη των καναλαρχών».

Για τους γνωρίζοντες, η ομιλία-καταπέλτης που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας επί της ουσίας τον κ. Τσίπρα για προδοσία του αντιμνημονιακού αγώνα ύστερα από τα ταξίδια του στη Γερμανία και την Αμερική, δεν ήταν έκπληξη. Η κυρία Σακοράφα, που θεωρεί ότι η εκτίναξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές οφείλεται στον ρόλο της ίδιας και των άλλων πασοκογενών, θεωρεί ότι τώρα ο κ. Τσίπρας πραγματοποιεί, με τη δική του ομάδα στελεχών, μια στροφή προς τα «δεξιά», με αποκλειστικό στόχο την άνοδο στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να εκτιμά ότι επιχειρείται εν όψει και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ένας παραγκωνισμός όσων κινούνται σε άλλο μήκος κύματος.


Οι επαφές με Αλαβάνο και το νέο κόμμα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βουλευτής θα κρατήσει μεν μια στάση αναμονής, αλλά «παρακολουθεί» ταυτόχρονα με ενδιαφέρον τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου αριστερού αντιμνημονιακού κόμματος, με τελικό στόχο την επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα. Ηδη την πρωτοβουλία προωθεί ο Αλέκος Αλαβάνος, με τον οποίο ορισμένοι λένε ότι η κυρία Σακοράφα συνομιλεί. Αλλωστε είχαν συνυπάρξει και όταν υποστήριζαν από κοινού την ιδέα για συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αρκετοί από τους συνομιλητές του, θεωρεί ότι η στροφή της Κουμουνδούρου, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, δημιουργεί πολιτικό κενό, το οποίο χρειάζεται να καλύψει ένας νέος φορέας. Σε αυτόν υποστηρίζεται ότι θα μπορούσαν να μετάσχουν «αριστερές» δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα μικρότερα σχήματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προσωπικότητες και κινήσεις που τάσσονται υπέρ της εξόδου από το ευρώ, αλλά και το ΚΚΕ, έστω και με τη μορφή συνεργασίας.
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου