Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ένα βήμα μπρος ο Σαμαράς, δύο βήματα πίσω η Κυβέρνηση



Βαρύ φορτίο θα έχει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση που πρέπει να αφήσει στην άκρη τους…πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και την μεγάλη οικονομική ανάσα που έλαβε με το νέο πακέτο των περίπου 18,5 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία.
Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φώναξε το Σάββατο το μεσημέρι τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, για να αρχίσει μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το μείζον και καυτό θέμα των 25.000 υπαλλήλων του δημοσίου που πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ η τρόικα απαιτεί απολύσεις.
Το άγχος είναι έντονο σε πολλά υπουργεία και παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου
προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα αισιοδοξίας, οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιεστικοί.
«Ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας δεν βγαίνει» ομολογούν πολλοί που ξαφνικά διαπιστώνουν τον όγκο των θεμάτων που πρέπει να λύσουν, ενώ ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, συνειδητοποιούν, ότι μερικοί υπουργοί και υφυπουργοί, ήταν τελείως ακατάλληλοι και κακώς τους εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός.
Η ζημιά έγινε και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Τώρα, προέχει να υπάρξει αποτέλεσμα και στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μια αίσθηση αυξανόμενης ανησυχίας από την πλευρά του για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός που είναι κυριολεκτικά με το μαστίγιο στο χέρι, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το πώς θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν οι υπουργοί του, εάν διαπιστωθούν καθυστερήσεις.
Οι περισσότεροι είναι…χαμένοι στη μετάφραση, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος εκκρεμοτήτων, ενώ για κρίσιμες αποφάσεις του μνημονίου πιάνονται κυριολεκτικά στον ύπνο.
Οι υπουργοί μηχανεύονται διάφορους τρόπους προκειμένου να διαφύγουν από τη μέγκενη της τρόικας, αλλά πλέον έχουν να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους, διότι υπάρχει ο τριμηνιαίος έλεγχος των στόχων που έχουν τεθεί.
«Να πιάσουμε δουλειά»
Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλους: “οφείλουμε να πιάσουμε δουλειά”. Αυτή είναι η προτροπή προς τους υπουργούς και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρχει κλίμα πανηγυρικό.
«Είναι αναμφίβολα µια θετική συμφωνία. Κερδίσαμε πολλά. Δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας» λέει σε συνομιλητές του ο Αντ. Σαμαράς, αλλά δεν παύει να ανησυχεί, καθώς οι επόμενοι μήνες είναι κυριολεκτικά «διαβολεμένοι».
Το…καυτό εσωτερικό μέτωπο
Ο Πρωθυπουργός στρέφει πλέον την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς έχει ως κεντρικό στόχο την αναγκαία διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή.
Υπάρχει όμως και το πεδίο των κοινωνικών αντιδράσεων, το οποίο και απασχολεί περισσότερο από καθετί άλλο τους κυβερνητικούς παράγοντες που βλέπουν τους αγρότες να παραμένουν στα μπλόκα και να ετοιμάζονται να αποκλείσουν δρόμους.
Η επόμενη μέρα είναι το μεγάλο άγχος του Πρωθυπουργού και κυρίως κατά πόσο θα προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι εάν η κυβέρνησή δεν «τρέξει» για να εφαρμόσει πολιτικές που θα δείξουν στους πιστωτές ότι υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα δεν γίνουν και κινήσεις ανακούφισης κοινωνικών τάξεων που πλήττονται και ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, τότε είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις οι οποίες δύσκολα θα ελεγχθούν.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη ημέρα…» είναι το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης και ευελπιστεί να προχωρήσει ομαλά το γραμμικό σενάριο. Αλλιώς, πρέπει να αναζητήσει σχέδιο β’  εν μέσω γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης.
Μάρκος Αυρήλιος
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου