Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Βήμα βήμα οι επενδύσεις



Θα αποτελέσει το εμιράτο του Κατάρ τον «από μηχανής θεό» για την Ελλάδα; Αυτό το ερώτημα απασχολεί την κυβέρνηση και παρά το καλό κλίμα των συνομιλιών που είχε τις δυο ημέρες ο πρωθυπουργός, το κυβερνητικό κλιμάκιο και οι επιχειρηματίες κάτι «χειροπιαστό» δεν υπήρξε. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για πρότζεκτ βήμα βήμα, βάζοντας τα πράγματα στη ρεαλιστική τους διάσταση. Το γεγονός ότι «χρέωσε» στον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη τις επόμενες κινήσεις από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός κρατά μικρό καλάθι προσδοκιών στην παρούσα φάση.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα χρειαστεί χρόνος να κλείσουν οι «πληγές» που άνοιξαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου, χρόνος που σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει για την Ελλάδα, που βλέπει τις
αποκρατικοποιήσεις ως το φιλί της ζωής για να μη ληφθούν νέα μέτρα.

Tο μεγάλο εμπόδιο που ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να λύσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του αφορά το βέτο των διακρατικών σχέσεων, κάτι που επιθυμεί διακαώς το Κατάρ με σκοπό να «πάρει» χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες τα «φιλέτα» που το ενδιαφέρουν. Χθες πάντως ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας - Κατάρ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός της γραφειοκρατίας και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται σήμερα στο Κατάρ είναι οι καλύτεροι, είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στην ηγεσία του Κατάρ φακέλους με συγκεκριμένα σχέδια που έχουν αναπτύξει Ελληνες επιχειρηματίες και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια του εμιράτου. Είναι σε τομείς όπως το φάρμακο, η υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ακόμη και εμπορικά κέντρα (Mall).

Το εμιράτο έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας και τις 48 μαρίνες που είναι προς αποκρατικοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα προωθείται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια από τις δύο χώρες, που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά το ποσό που ζητείται ως συνεισφορά της χώρας μας (περίπου ένα δισ. ευρώ) ώστε να βάλει το αντίστοιχο και το εμιράτο δεν υπάρχει για την ώρα.

Τέλος, υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από την πλευρά του εμιράτου για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα -όχι όμως στον Αστακό-, στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του εμιράτου ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τεχνητό νησί Ρearl Island και ενημερώθηκε για το εντυπωσιακό πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγγελθείσα οικονομική συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Κατάρ, οι ΑΝ.ΕΛ. ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός γυρίζει με άδειες βαλίτσες και η Χρυσή Αυγή μιλά για επικοινωνιακά τερτίπια.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου