Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αναβάλλονται οι αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων



Παγώνουν προς το παρόν οι αποφάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν είναι καλό να ανοίξει αυτή την περίοδο ένα θέμα που κρίνεται καυτό και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν σύντομα τα τελικά σχέδια για το νέο σύστημα φορολόγησης ακινήτων.
Ωστόσο, υπάρχει περισσότερος χρόνος για την κατάθεση συγκεκριμένων και ποσοτικοποιημένων προτάσεων ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή δικαιοσύνη. Κυρίως, τα θέμα που «καίνε» είναι τα ακίνητα που είναι κλειστά και δεν έχουν έσοδα, οι ιδιοκτήτες που είναι άνεργοι και φυσικά η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τις φτωχές οικογένειες.
Το θέμα ανέλαβε να διευθετήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως «το θέμα δεν βιάζει την κυβέρνηση», ενώ σημείωσε πως «δεν ισχύουν τα σενάρια που ακούγονται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων».
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε για το ύψος του νέου φόρου και τη σύγκρισή του με το
ΕΕΤΗΔΕ που ισχύει σήμερα, υπογράμμισε πως «ακόμα τρέχουν σενάρια και η γενική δήλωση που έχω κάνει πως ότι παίρναμε θα παίρνουμε, ισχύει».
Με την «αναλογία» αυτή, ήταν αντίθετες οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος για το θέμα της φορολόγησης ακινήτων, αφού είπε ότι δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για το φόρο ακινήτων, σημείωσε: «Να είστε βέβαιοι ότι η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη που θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες για τα ακίνητά τους».
Κύρια θέματα στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής όπου θα συζητηθεί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Σχέδιο της ΕΕ, τα αιτήματα των αγροτών και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν εξερχόμενοι από το Μαξίμου οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν για τα αιτήματα των αγροτών, δίνοντας απάντηση σε πάρα πολλά από αυτά, ενώ αναφέρθηκαν και σε ζητήματα της πραγματικής οικονομίας αναζητώντας τρόπους για την αναθέρμανση της αγοράς.
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε παράλληλα, ότι έκανε παρέμβαση ώστε να προωθηθούν έκτακτα μέτρα για τους ανέργους, ειδικότερα τους νέους και τις νέες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση του θέματος των αγροτών από τους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει νέα προοπτική στους αγρότες, σημειώνοντας πως μέσα από την ελληνική γεωργία θα οικοδομηθεί το πλαίσιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Επεσήμανε, παράλληλα, πως στην επόμενη συνάντηση οι τρεις αρχηγοί θα επικεντρωθούν στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την ανεργία.
Για το φόρο ακίνητης περιουσίας δήλωσε πως δεν είναι κάτι που επείγει, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να δίνει κανείς βάση στα σενάρια. Υπογράμμισε πως θα είναι ένα σύστημα δίκαιο και αναλογικό, όπου θα πληρώνουν περισσότεροι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου