Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ανγκελα Μέρκελ: Τι έμαθα για την οικονομία μεγαλώνοντας σε μια κομμουνιστική χώρα


Το παράδειγμα της Ανατολικής Γερμανίας επικαλέστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel προκειμένου να «δικαιολογήσει» την πολιτική λιτότητας και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στα κράτη της Ευρωζώνης, τα οποία πλήττονται από την οικονομική κρίση.

«Όταν γίναμε μέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, έπρεπε να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας, παρά το γεγονός ότι υπήρχε κοινωνικός αναβρασμός.

Αλλά αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να δημιουργήσουμε μια στερεή βάση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα νέα κρατίδια» ανέφερε η Merkel, μιλώντας σε εκδήλωση τοπικών αξιωματούχων και εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου στην πόλη Mainz.

Ανατρέχοντας στο ανατολικογερμανικό παρελθόν της, η Merkel υποστήριξε πως από αυτό το «μοντέλο» διδάχθηκε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την οικονομία της Ανατολικής Γερμανίας πέρα από το να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Κατά την χθεσινή της ομιλία η Merkel δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεταρρυθμίσεις (γνωστές και ως Agenda 2010) που προώθησε ο προκάτοχος στην καγκελαρία, ο Σοσιαλδημοκράτης Gerhard Schroeder, τις οποίες παρουσίασε και ως παράδειγμα προς την Ευρώπη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η Agenda 2010 προέβλεπε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και περικοπές στο κοινωνικό κράτος, οι οποίες είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Γερμανών εργαζομένων.

Αλλά η Merkel έσπευσε να υπερασπιστεί την πολιτική του Schroeder.

«Η Agenda 2010 είναι αυτή που μας έφερε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Στις αρχές του 21ου αιώνα η Γερμανία ήταν ο ασθενής της Ευρώπης αλλά σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο που είμαστε χάρη στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε στο παρελθόν. Για αυτό το λόγο μπορούμε να πούμε στην Ευρώπη ότι η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πραγματικά καλό» σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Merkel σχεδιάζει μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον προσεχή Ιούνιο.




http://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου