Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πρόταση για τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση

epal epagelmatiki ekpaideysi 300 191
Σταύρος Πάγκαλος Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12 05
Η πρόταση που ακολουθεί συνδυάζει αρμονικά τους δύο βασικούς σκοπούς του επαγγελματικού σχολείου (ανθρωπιστική παιδεία & επαγγελματικά εφόδια) χωρίς τη συμβιβαστική λογική του «μέσου όρου» που χαρακτήριζε τα προηγούμενα συστήματα. Κινείται μέσα στις βασικές Αρχές και τη φιλοσοφία του σχεδίου για το Τεχνολογικό Λύκειο που δημοσιοποιήθηκε τον προηγούμενο χρόνο και κατατέθηκε πρόσφατα (τον Δεκέμβριο του 2012) ως Σχέδιο Νόμου στη Βουλή. Περιλαμβάνει όμως
ουσιαστικές διαφοροποιήσεις οι οποίες ορθολογικοποιούν διαδικασίες και προσφέρουν ρεαλιστικές εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές στους μαθητές. Βελτιώνει ακόμη τη λειτουργικότητα της διοικητικής δομής και εξοικονομεί δαπάνες.
Παράλληλα αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Εννοείται πως η πρόταση αυτή, όπως και κάθε πρόταση αλλαγών, απαιτεί μικρές ή μεγαλύτερες επεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών, στα βιβλία, στον εργαστηριακό εξοπλισμό, στις διαδικασίες πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, κλπ., και πρέπει να συνοδευτεί με ρυθμίσεις στην κεντρική και περιφερειακή διοίκηση και στην χωροταξική κατανομή των σχολικών μονάδων και των Ειδικοτήτων, για να μην καταλήξει να είναι μια ακόμη «άσκηση επί χάρτου.
Κατεβάστε την πρόταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου