μερκελ«Ζωηρεύει» εκ νέου το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Συρία με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να τονίζει με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα, ότι «ο πολιτικός χρόνος για τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εξαντλείται».
Κατά την επίσκεψή της στις τοποθεσίες με τις συστοιχίες των «Πάτριοτ» κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, η Μέρκελ δήλωσε πως η εγκατάσταση των ΝΑΤΟϊκών «Πάτριοτ», κατόπιν του τουρκικού αιτήματος, απέδειξε ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί -αλλά και δεν θα ανεχθεί- να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη της Συρίας η εσωτερική πολιτική κρίση της. Τόνισε περαιτέρω ότι συγκρούσεις, όπως η παρούσα στη Συρία, «χρήζουν αμετακλήτως πολιτικής λύσης». Τέλος εξέφρασε τους έντονους δισταγμούς της
αναφορικά με την παροχή εξοπλισμού στη συριακή αντιπολίτευση.
Το Βερολίνο προσπαθεί έτσι να δείξει ότι κινείται ουδέτερα στο συγκεκριμένο θέμα, αφού ναι μεν παρουσιάζεται ως χώρα του ΝΑΤΟ και στέλνει μήνυμα σε Μόσχα και Πεκίνο για τον Άσαντ, αλλά ταυτόχρονα διαφωνεί με την πολεμική εμπλοκή του ΝΑΤΟ μέσω παροχής εξοπλισμού στους μισθοφόρους ισλαμιστές και προτείνει την πολιτική λύση κάτι που επιθυμεί διακαώς και η Ρωσία.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά τους συνεχίζει την διπλωματική διείσδυσή του στην Μέση Ανατολή. Οι προσπάθειες για να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος του Άσαντ συνεχίζονται, ενώ παράλληλα η Ρωσία θέλει να αναβιώσει ο ισραηλινο-παλαιστινιακός διάλογος και να συγκληθεί διάσκεψη για τη δημιουργία μιας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι ειδικοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις πιθανότητες επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, θεωρώντας ότι η δραστηριότητα της Μόσχας γίνεται μόνον για επικοινωνιακούς λόγους.
 pygmi.gr