Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σταϊκούρας: Διόγκωσε τη φοροδιαφυγή το 23% ΦΠΑ στην εστίαση "Ο προγραμματισμός επί των αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται κανονικά", πρόσθεσε


Σταϊκούρας: Διόγκωσε τη φοροδιαφυγή το 23% ΦΠΑ στην εστίαση

Καλοδεχούμενη είναι η πορεία προς τη "ρεαλιστικοποίηση" που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

"Όλα τα πολιτικά κόμματα, ως ανοικτά συστήματα, έχουν περάσει ή περνάνε από φάσεις ιδεολογικών και πολιτικών προσαρμογών", δήλωσε, συμπορευόμενος ουσιαστικά με τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ "περνά φάση μετάβασης προς τη νομιμότητα".

Σε σχέση με τα έσοδα και την εκτέλεση του κυβερνητικού προγράμματος ο κ. Σταϊκούρας είναι αρκετά επιφυλακτικός: "Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η εξέλιξη της εφαρμογής του Προγράμματος
Οικονομικής Πολιτικής κατά τη διετία 2013-2014, με τα ήδη ληφθέντα μέτρα αλλά και την έμφαση που θα δοθεί σε διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα καλύψει τη μικρή δημοσιονομική διόρθωση που ενδέχεται να προκύψει την περίοδο 2015–2016, σύμφωνα με το σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος".

Για παράδειγμα, αυτό που φαίνεται να μην αποδίδει, και το έχουμε τονίσει με επιμονή στους εταίρους, είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%", συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας αμέσως ότι η πολιτική αυτή "δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα" και ότι "υπάρχουν ενδείξεις ότι διόγκωσε τη φοροδιαφυγή".
"Οδήγησε σε κλείσιμο επιχειρήσεων για όσους δεν μπορούν ή λόγω εντιμότητας δεν φοροδιαφεύγουν, με ότι συνέπειες επέφερε αυτό στην ανεργία. Εκτιμώ ότι με την πιστή τήρηση του Προγράμματος και αν συνεχίσουν οι δείκτες να εξελίσσονται θετικά, μπορεί να έχουμε θετική έκβαση και μια σημαντική μείωση στο ΦΠΑ στην εστίαση", πρόσθεσε.
Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: "Ο προγραμματισμός επί των αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται κανονικά τόσο ως προς τους στόχους όσο και ως προς τα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνω επίσης ότι το επενδυτικό κλίμα και το ενδιαφέρον είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με μερικούς μήνες πριν, όταν αντιμετωπίζαμε κινδύνους τόσο «χώρας» όσο και «νομίσματος»".
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου