Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Πόνος και αίμα για δύο ακόμα χρόνια



Επειτα από αλλεπάλληλα εκβιαστικά διλήμματα για έξοδο από το ευρώ, ο Λουκάς Παπαδήμος απεφάνθη ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι λύση. Αυτό είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, την πρώτη και μοναδική που έχει δώσει από τότε που ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Πρώτος ο ίδιος είχε θέσει το ζήτημα της δραχμής κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι «καθεμία από τις ψήφους των βουλευτών ισοδυναμεί με απόφαση ευθύνης για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». Τη σκυτάλη πήρε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, που δήλωσε δημόσια ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ.

Ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι αυτού του τύπου οι εκβιαστικές δηλώσεις δεν έχουν πλέον
απήχηση στον ελληνικό λαό και άλλαξε ρότα. Ετσι, στη συνέντευξή του εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι σε δύο χρόνια από τώρα η Ελλάδα θα είναι ακόμα μέλος της ευρωζώνης. «Νομίζω ότι συχνά συζητείται ότι η έξοδος από το ευρώ αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτό πραγματικά δεν είναι επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις («να αντιμετωπίσουμε τις ανισορροπίες των επονομαζόμενων επικουρικών συντάξεων») και «συγκράτηση μισθών», ενώ είπε ξεκάθαρα ότι οι έλληνες θα υποστούν για δύο ακόμα χρόνια «δύσκολα και απαιτητικά μέτρα», σε μια διαδικασία «που περιέχει πόνο».

Ξεκάθαρη θέση για το 13ο και το 14ο μισθό απέφυγε χθες να πάρει και ο κ. Καψής, που δήλωσε ότι τα θέματα αυτά έχουν αναφερθεί ως «παραδείγματα προς συζήτηση» από την τρόικα και πως η κυβέρνηση θα «αφήσει τους εταίρους να διαπραγματευτούν και θα τοποθετηθεί μετά τη συμφωνία τους».

Ο κ. Παπαδήμος δικαίωσε τον Αντώνη Σαμαρά που υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι η αποστολή της μεταβατικής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί σύντομα και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών πέραν της 8ης Απριλίου. Μιλώντας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «την επονομαζόμενη και διαδικασία PSI», και τη συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «οι δύο διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις ερχόμενες δύο με τρεις εβδομάδες». Μάλιστα, δεν αρκέστηκε σε αυτή τη δήλωση, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να επιτευχθεί αυτό».


Κώστας Παπαχλιμίντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου