Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Περικοπές ακόμη και στο φαγητό



Το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, το οποίο έχει προχωρήσει σε αιματηρές οικονομίες, αποτυπώνει έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Πάνω από το 91% των ερωτηθέντων νοικοκυριών δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός του το 2012. Ηδη το 78% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών του, με αποτέλεσμα δραστικές περικοπές στην κατανάλωση. Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει οδηγήσει σε ταυτόχρονη μείωση των καταθέσεων.

Σε πιο δυσχερή κατάσταση βρίσκεται το 13% των ερωτηθέντων, το οποίο ανέφερε ότι το σημερινό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων, ενώ πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά χρειάζεται να κάνουν δραστικές περικοπές για να καλύψουν τα απολύτως απαραίτητα.

Η συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου και της κατανάλωσης είναι απόρροια των μειωμένων εισοδημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν τη σύνταξη ως βασική πηγή εισοδήματος. Εφόσον συνεχιστεί η φορολαίλαπα και το «κούρεμα» συντάξεων, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές στο σύνολο της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός).

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνει ακόμη το πόσο έχουν πληγεί συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι μέσα σε μόλις ένα έτος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 28 μονάδες σε σχέση με το 2007, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για το λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 57 μονάδες.

Ο κλάδος της ένδυσης - υπόδησης ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο, μια και το 91,8% των νοικοκυριών κατέγραψε δραστικές περικοπές στην εν λόγω δαπάνη. Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στον κλάδο της εστίασης, με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ πάνω από το 63% των νοικοκυριών έφτασε στο σημείο να κάνει περικοπές στην κατανάλωση ειδών διατροφής.

Οταν τα ταμειακά αποθέματα στερεύουν, οι περισσότεροι απευθυνόμαστε στον δανεισμό. Πλέον όχι στις τράπεζες, αλλά σε συγγενείς και φίλους. Στην έρευνα καταδείχτηκε ότι μόλις το 3,7% των νοικοκυριών απευθύνθηκε για δάνειο στις τράπεζες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου