Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Νέα μέτρα – γκιλοτίνα

Μέσα από κοινωνικό διάλογο-εξπρές θα καθοριστούν οι προωθούμενες περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στις επικουρικές συντάξεις. Η διαδικασία ξεκινά σήμερα, αρχής γενομένης από τις προγραμματισμένες για το μεσημέρι συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές ενώσεις και συνδικάτα) και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αφού αμέσως μετά καταφθάνουν στη χώρα οι αξιωματούχοι της Τρόικας για να... δώσουν τις τελικές εγκρίσεις.
Τα νέα μέτρα-γκιλοτίνα αναμένεται να συμπεριληφθούν σε ένα ακόμη σαρωτικό πολυνομοσχέδιο, την υψηλή εποπτεία για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως επεσήμανε, χθες, μετά τη σύσκεψη την οποία είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπαδήμο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης (θα είναι στο πλευρό του πρωθυπουργού καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών του με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών και του επιχειρηματικού κόσμου), στον κοινωνικό διάλογο-
εξπρές που ξεκινά σήμερα όλα τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος, αφού δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές». Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας, σε μια προσπάθεια ήπιας αντιμετώπισης των αντιδράσεων που έρχονται από την πλευρά των συνδικάτων μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης των μισθών και δη του κατώτατου των 751 ευρώ το μήνα (μικτά) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δήλωσε ότι «κανένας κοινωνικός εταίρος δεν έχει θέσει θέμα κατώτερου μισθού. Τους απασχολούν άλλα θέματα, όπως είναι οι εισφορές και η φορολογία».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους θα απασχολήσει το θέμα του μη μισθολογικού κόστους, με τους επιχειρηματίες να ζητούν μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 10%. Για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα πρέπει να καταστεί εφικτή η μηχανογραφική διασύνδεση των εταιριών με τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον ΟΑΕΔ, ούτως ώστε όσοι εργοδότες καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές να επιβραβεύονται κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως άλλωστε προβλέπεται σε μια από τις δεκάδες ρυθμίσεις οι οποίες είχαν ψηφιστεί πριν από το περασμένο καλοκαίρι (για την εφαρμογή του θεσμού της κάρτας εργασίας) αλλά μέχρι σήμερα παραμένουν ανενεργές.
Αμέσως μετά, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι στις συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της μείωσης των μισθών. Ο υπουργός Εργασίας φέρεται ότι τάσσεται υπέρ του «παγώματος» των κλιμακίων με βάση την προϋπηρεσία-τριετίες, καθώς και της αναπροσαρμογής των επιδομάτων (όπως του γάμου και των τέκνων) υποστηρίζοντας ότι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα η διαδικασία «συρρίκνωσης» των αμοιβών βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τη σύναψη επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας (τη διετία 2010-11 υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις απώλεσαν ενάμιση με δύο μισθούς κατά μέσο όρο και το 2012 εκτιμάται ότι θα απολέσουν ένα ακόμη μηνιάτικο). Στο ίδιο πλαίσιο θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο ότι στο διάλογο-εξπρές των 11 ημερών, κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους θα απασχολήσει και το «καυτό ζήτημα» του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ της ΕΓΣΣΕ, με τους «τροϊκανούς» να εκτιμούν ότι θα πρέπει να συμπιεστεί, είτε μέσα από συμφωνία των εργοδοτικών ενώσεων και των συνδικάτων είτε με νομοθετική ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι, ήδη, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός από πέρυσι το καλοκαίρι -μέσα από τον «πολυνόμο» για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα- έχει μειωθεί στο επίπεδο των 600 ευρώ.
Μέχρι και 45% το νέο ψαλίδι στις επικουρικές
Στο διάλογο-εξπρές που ξεκινά σήμερα θα τεθεί και το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Χθες, ο κ. Κουτρουμάνης άφησε να εννοηθεί ότι, παρά τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι περικοπές στα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού τα οικονομικά στοιχεία των περισσότερων φορέων αυτής της κατηγορίας έχουν περάσει την «κόκκινη γραμμή», με βάση τα συμπεράσματα των πρόσφατων αναλογιστικών μελετών. Υποστήριξε, δε, ότι είναι υπέρ μιας μεσοσταθμικής – κλιμακωτής και όχι οριζόντιας μείωσής τους. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων θα συμπιεστούν ανάλογα με τις οικονομικές αντοχές τους, καθώς και το ύψος των παροχών τους, με στόχο να προστατευτούν περισσότερο όσοι λαμβάνουν τα κατώτατα όρια.
Επισημαίνεται ότι με βάση δηλώσεις του κ. Κουτρουμάνη, λίγο προτού κλείσει το 2011, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προωθήσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα κυμανθούν στο επίπεδο του 15% κατά μέσο όρο. Οι περικοπές θα είναι ακόμη πιο υψηλές (20%-45%) για τα ανώτατα όρια.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα δημιουργηθεί ταμείο-μαμούθ, κάτω από τη σκέπη του οποίου θα υπαχθούν συνολικά 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ (πρώην ΤΕΑΜ), του ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), του ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζομένων στις ΔΕΚΟ) του ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και του ΤΕΑΙΤ (επικουρικού των μισθωτών ιδιωτικού τομέα, όπως των εμποροϋπαλλήλων). Το ποσοστό αναπλήρωσης του -συντάξιμου- μισθού από την επικουρική σύνταξη για όσους εργαζόμενους υπάγονται σε αυτούς τους φορείς και θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη συγχώνευσή τους (η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2012) εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά το 20% ύστερα από 40 έτη ασφάλισης (!) σε εφαρμογή και των σχετικών διατάξεων του σαρωτικού ασφαλιστικού «νόμου Λοβέρδου».
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου