Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΔΝΤ: "Η Ελλάδα δεν μπορεί με καμία συνθήκη να μειώσει το εξωτερικό χρέος της"

Το «Spiegel», επικαλούμενο έγγραφο του ΔΝΤ αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το τεράστιο εξωτερικό χρέος της.

«Πρέπει η Ελλάδα να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της. Διαφορετικά, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.: 50%)», αναφέρει σύμφωνα με το....
περιοδικό αυτό το έγγραφο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη στην ευρωζώνη ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στον εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας. Επίσης, το ΔΝΤ --ενόψει της προσεχούς επανόδου της τρόικας καυτηριάζει την απουσία προόδου όσον αφορά τη συλλογή των φόρων, ενώ εκτιμά πως τα δημόσια έσοδα από τις κρατικοποιήσεις επί του παρόντος είναι λιγότερα των αρχικώς αναφερθέντων. Την ίδια ώρα , ο Χορστ Ζιχόφερ, ηγετικό στέλεχος της Χριστιανο-Κοινωνικής Ένωσης, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk διαφώνησε ευθέως με τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ, ότι αν αποτύχει το ευρώ, τότε η Ευρώπη αποτυγχάνει. «Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες, εκτός ευρωζώνης, εντούτοις λειτουργεί η Ευρώπη, παραδείγματος χάρη η Βρετανία».

Ο ίδιος, επικαλούμενος το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, ερωτώμενος τί μπορεί να σημάνει για την Ευρώπη μια --ενδεχόμενη-- αποχώρηση της Αθήνας από την ευρωζώνη, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι, οι παρενέργειες, σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί. «Δεν προτείνω πάντως η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη», τόνισε.

Επανέλαβε, εξάλλου, την κομματική θέση των τελευταίων μηνών, δηλαδή ότι στο μέλλον θα πρέπει η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη να δύναται να διώχνει τα μέλη, που --συστηματικά-- παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Είναι ωμός αυτός ο τρόπος, όμως η απομάκρυνση (μέλους), ως υστάτη λύση, πρέπει να είναι εφικτή», τόνισε

Tμήμα ειδήσεων defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου