Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Πρώιμα φρούτα με γεωθερμία



Από τα σπλάχνα της γης προέρχονται οι ελπίδες για την ανάπτυξη του Δήμου Νέστου. Η αξιοποίηση της γεωθερμίας ανοίγει νέους ορίζοντες, δίνοντας σημαντικές προοπτικές στην τοπική οικονομία και κυρίως στον γεωργικό τομέα. Ο Δήμος Νέστου, με έδρα τη Χρυσούπολη, έχει από το 2007 τα δικαιώματα γεωθερμικού ρευστού βεβαιωμένου πεδίου έκτασης 14.000 στρεμμάτων και προετοιμάζεται για την εκμετάλλευσή του. Οπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης, δύο είναι τα σκέλη του σχεδιαζόμενου έργου γεωθερμίας:

- Η εκμετάλλευση των γεωτρήσεων, που θα οδηγήσει στην αγροτική τηλεθέρμανση, μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται ζεστό νερό στον κάμπο. Πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα, που εξασφαλίζει την παραγωγή πρώιμων φρούτων και κηπευτικών (π.χ. φράουλες, καρπούζια, σπαράγγια). Ετσι δημιουργούνται νέες συνθήκες σε έναν εύφορο τόπο (έχει ήδη δυναμικές καλλιέργειες ακτινιδίων,
σπαραγγιών). Τα παραγόμενα πρώιμα αγροτικά προϊόντα μπορούν να προωθούνται άμεσα μετά τη συσκευασία τους στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές λαχαναγορές, μέσω του αεροδρομίου της Χρυσούπολης. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχει δώσει έμφαση στο γεωθερμικό έργο εντάσσοντάς το στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών από τον δήμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013, ώστε να τεθεί προς χρήση από την καλλιεργητική περίοδο του 2014. Την τηλεθέρμανση των αγροτών θα διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης.

- Η λειτουργία 19 ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών γεωτρήσεων, ισχύος 0,5 MW έκαστη. Ο δήμος έχει έτοιμη μελέτη και αναζητεί επενδυτή για την υλοποίηση του έργου.

Ο γεωθερμικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής φαίνεται ότι αφύπνισε το ελληνικό κράτος, το οποίο δημοπράτησε την έρευνα για εντοπισμό πεδίου σε έκταση 803 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τη νέα Καρβάλη, έως τα Αβδηρα. Ωστόσο, δεν απέφυγε την προχειρότητα, αφού, όπως μας λέει ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, τα 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα της έκτασης αυτής ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, οπότε και να βρεθεί γεωθερμικό πεδίο δεν επιτρέπεται η εκμετάλλευσή του!

Ο Δήμος Νέστου επενδύει γενικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ετσι έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση 72 στρεμμάτων του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), προκειμένου να κατασκευαστεί μονάδα καύσης βιομάζας και συγκεκριμένα πράσινου αραβοσίτου (η συνολική παραγωγή των νομών Καβάλας και Ξάνθης υπολογίζεται σε 1.2000.000 τόνους). Η σχεδιαζόμενη μονάδα έχει προδιαγραφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 50 MW, η λειτουργία της αναμένεται να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα στους γεωργούς, ενώ τους μήνες που δεν θα καίει αραβόσιτο προβλέπεται να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη οργανικά απορρίμματα -μετά τη διαλογή τους στην πηγή- και λυμματολάσπη. Ομως, αντί αυτής της πρότασης ευρωπαϊκών προδιαγραφών του Δήμου Νέστου, προωθείται σχέδιο δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Ο Σάββας Μιχαηλίδης εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το ενδεχόμενο και κάνει λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Επιπλέον στον Δήμο Νέστου ανήκει η εκμετάλλευση των πηγών Παραδείσου, από τις οποίες υδροδοτείται και η Ξάνθη, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μονάδας εμφιάλωσης νερού, το οποίο θεωρείται εξαιρετικό.


Ο τομέας του οικοτουρισμού στο Δέλτα

Ενας άλλος τομέας που επιδιώκει να αναπτύξει ο δήμος είναι ο οικοτουρισμός στο Δέλτα του Νέστου, που με συνολική έκταση 500.000 στρεμμάτων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Πάντως σε αυτή την προσπάθεια αντιμετωπίζει τη δυσκαμψία του δασαρχείου, το οποίο καθυστερεί να εγκρίνει τη δημιουργία αναψυκτηρίου, ενώ φέρνει προσκόμματα και για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον Νέστο ποταμό, που θα εξυπηρετεί του Δήμους Νέστου και Τοπείρου Ξάνθης. Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από το τοπικό δασαρχείο και την παραχώρηση του κέντρου επισκεπτών Δέλτα Νέστου στη Νέα Καρυά, προκειμένου να το αναδείξει και να το καταστήσει πόλο έλξης επισκεπτών.
Δημήτρης Κυριακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου