Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ποια Πτυχία οδηγούν στο διορισμό στα σχολεία

  Χιλιάδες νέοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κάθε χρόνο και με το πτυχίο στο χέρι αναζητούν εργασία. Παράλληλα χιλιάδες άλλοι νέοι ξεκινούν κάθε χρόνο σπουδές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χωρίς πολλές φορές να γνωρίζουν τις επαγγελματικές προοπτικές των σχολών που επιλέγουν. ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζουν σήμερα έναν οδηγό με όλα τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που δίνουν το δικαίωμα στους πτυχιούχους τους να διεκδικήσουν μια θέση στα χιλιάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά, Γυμνάσια, ΕΠΑΛ και Λύκεια της χώρας.


Επισημάνεται ότι:
  Με την παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν.3848 (ΦΕΚ 71/τ Α’/19-05-2010) ορίζεται ότι στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. γίνονται δεκτοί όσοι διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια η οποία αποκτάται  σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 3 και 4 του ιδίου άρθρου του νόμου. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια είναι απαραίτητη για όλους τους εκπαιδευτικούς κλάδους που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 9 του ιδίου νόμου, όπου ορίζεται ότι για τον πρώτο μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και τον επόμενο διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, παράλληλα με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Ν. 3848/2010 οι οποίες θα ισχύουν εφεξής.
2.        Οι κάτοχοι πτυχίου εξωτερικού απαιτείται να έχουν απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή ισότιμου σχολείου. Όσοι δεν έχουν το απολυτήριο αυτό, απαιτείται να έχουν πιστοποιητικό για την πλήρη γνώση και την άνετη χρήση της Ελληνικής γλώσσας που χορηγείται από την επιτροπή του άρθρου 14. παρ.10 του Ν.1566/1985 ή από το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας. Το πιστοποιητικό αυτό απαιτείται και για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΔΕ και ΤΕ.
3.        Τα πτυχία που έχουν αποκτηθεί στην Κύπρο πριν την πλήρη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή ένωση (01-05-2004) και εφόσον περιλαμβάνονται στο Π.Δ. 299/1997 δεν απαιτείται να έχουν βεβαίωση αντιστοιχίας. Τα ίδια πτυχία καθώς και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουν αποκτηθεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση απαιτείται να έχουν βεβαιώσεις ισοτιμίας και αντιστοιχίας προς τα απονεμόμενα από τα Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πτυχία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
1.     Για τους κλάδους και τις ειδικότητες στους οποίους ορίζεται ως τυπικό προσόν η κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών σπουδών ή βεβαίωσης τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ διευκρινίζονται τα εξής:
α. Για το διορισμό μονίμων ή την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων κλάδων και ειδικοτήτων δεν είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίου ή βεβαίωσης παιδαγωγικών σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων ισοδύναμων πτυχίων (όπως αυτά αναφέρονται στις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 6 του Ν.2525/1997-ΦΕΚ 188Α΄). Πλην όμως, κατά τους διορισμούς και τις προσλήψεις προηγούνται στον οικείο πίνακα οι εκπαιδευτικοί που έχουν τα πλήρη προσόντα διορισμού, δηλαδή έχουν και παιδαγωγική επιμόρφωση.
β. Κατ΄ εξαίρεση α) για τους διορισμούς εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει μέχρι 30-06-2008 τουλάχιστον 30 μήνες πραγματικής διδακτικής προϋπηρεσίας (παρ. 8 άρθρου 9 του Ν. 3848/2010 - ΦΕΚ 71Α΄), β) για τους διορισμούς εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24 μήνες πραγματικής διδακτικής προϋπηρεσίας με επιτυχή συμμετοχή σε έναν τουλάχιστον διαγωνισμό ΑΣΕΠ του οικείου κλάδου (παρ. 2 άρθρου 5 του Ν. 3687/2008 – ΦΕΚ 159Α΄) και γ) για τις προσλήψεις τριτέκνων αναπληρωτών (παρ. 4 άρθρου 2 του Ν.3454/2006) είναι υποχρεωτική η κατοχή πτυχίου ή βεβαίωσης παιδαγωγικής επιμόρφωσης εφόσον ανήκουν σε κλάδους ή ειδικότητες για τις οποίες η παιδαγωγική επιμόρφωση αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου