Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Βατερλό με τα ανείσπρακτα χρέη: Αυξήθηκαν 3,3 δις €!



Μπορεί οι νέοι φόροι να έπεσαν σαν βροχή, να δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που χρωστούν και να έγιναν απανωτές συλλήψεις οφειλετών, ωστόσο τα ανείσπρακτα χρέη των φορολογουμένων συνεχίζουν να αυξάνονται! Μάλιστα το 2011 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2010 κατά 3,3 δισ. ευρώ, το διπλάσιο δηλαδή ποσό από αυτό που προϋπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο από το χαράτσι στα ακίνητα. Ο λόγος; Εμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθείται παραλύει την οικονομία, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να δηλώνουν αναγκαστική στάση πληρωμών προς την Εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, το 2010 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς τις εφορίες και τα τελωνεία ανερχόταν στο ποσό των 41,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2011 τα ανείσπρακτα χρέη ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 44,8 δισ. ευρώ, δηλαδή
αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ ή 8%. Η αύξηση αυτή θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη, καθώς το 2011 επιβλήθηκε σειρά νέων φόρων, ελήφθησαν και πρωτοποριακά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της γενικευμένης μη πληρωμής και απόδοσης φόρων στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, μέσα στο 2011:

- Ηταν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 48 δόσεις. Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο η ρύθμιση επικαιροποιήθηκε επί το ευνοϊκότερον, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους οφειλέτες στο δημόσιο ταμείο.
- Ξεκίνησαν οι συλλήψεις και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου όσων χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος και άλλους φόρους και άνω των 75.000 ευρώ από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
- Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των νομικών προσώπων που χρωστούν στο Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, ενώ προαναγγέλθηκε με τη μορφή τελεσιγράφου και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των φυσικών προσώπων που χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο (τελικά δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή).
- Εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις εφορίες, όπως είναι οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (κατάσχεση μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων από ενοίκια). Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και ειδική ομάδα δράσης στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και νέα εξειδικευμένη διεύθυνση για τις δημόσιες εισπράξεις.

Η εκρηκτική αύξηση των ανείσπρακτων οφειλών αποδίδεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην όξυνση της ύφεσης στην οικονομία. Με άλλα λόγια, ενώ το υπουργείο κλείνει μια τρύπα, αναγκάζοντας έναν οφειλέτη να πληρώσει, ανοίγουν τρεις ή τέσσερις, καθώς άλλοι φορολογούμενοι αναγκάζονται να διακόψουν τις πληρωμές τους προς την Εφορία. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση το υπουργείο, έχει αναθέσει σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες το κυνήγι των οφειλετών. Οι ιδιώτες «κυνηγοί κεφαλών» οφειλετών πρόκειται σύντομα να πιάσουν δουλειά.
Σπύρος Δημητρέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου