Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εως και 100 (!) δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη



Ρύθμιση με πρωτοφανή αριθμό δόσεων, που θα φτάνουν έως και τις 100, εξετάζει η κυβέρνηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ. Κατά πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Στη συνάντηση κρίθηκε σκόπιμο η ρύθμιση να συνοδευτεί από έναν μεγάλο αριθμό δόσεων για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν αυτά τα χρέη, τα οποία είναι πρόσθετα των άλλων επιβαρύνσεων που θα πρέπει να πληρώσουν.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση (σ.σ.: έως τις 31 Ιανουαρίου 2012) θα απαλλάσσονται έως και 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μήνα, ενώ θα αναστέλλονται και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί εις βάρος του (πλην της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, η οποία θα συνεχίζεται και τα σχετικά ποσά θα συνυπολογίζονται στις δόσεις της ρύθμισης).

Η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρόκειται να ενταχθεί σε πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το οποίο -εκτός απροόπτου- πρόκειται να κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή.

Με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επεκτείνει την εργασιακή εφεδρεία σε όλες τις Δημόσιες Επιχειρήσεις, ενώ θα απαλλάσσονται από το μέτρο οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων.
Στο οικονομικό επιτελείο αντιλήφθηκαν με καθυστέρηση ότι η αναγκαστική έξοδος των ανώτερων στελεχών θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε τομείς που έχουν να κάνουν με τη δομή και τη λειτουργία του κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υποχρεώσεις που ήταν συνδεδεμένες με κορυφαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι οποίες πρόκειται να περάσουν από το «μικροσκόπιο» της τρόικας κινδύνευαν να μείνουν στη μέση εξαιτίας της υπαγωγής διευθυντών στο μέτρο της εφεδρείας.

Με διάταξη στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα «διασώζει» τους διευθυντές, κάτι που δεν θα γίνει για τους υπόλοιπους 150.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα οδηγούνται νωρίτερα προς την έξοδο και για έναν χρόνο θα παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού.

Στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ενσωματώνει και δύο ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Η πρώτη έχει να κάνει με τη λογιστική ελάφρυνση των ζημιών που θα εγγράψουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI+).

Το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από το «κούρεμα» σε 10 έτη από πέντε που είναι σήμερα. Το θέμα έχουν κινήσει οι ίδιες οι τράπεζες καταθέτοντας σχετική επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) θα γίνει με το ίδιο ή σε άλλο νομοσχέδιο. Ο ΚΒΣ θα αντικατασταθεί από τον κώδικα απεικόνισης συναλλαγών. Με τον νέο κώδικα θα επιχειρηθεί η απλοποίηση της τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ όλες οι συναλλαγές τους θα περνούν υποχρεωτικά μέσω ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου