Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Αξιολογούνται τέσσερις στους πέντε νεοδιόριστους

 

Οι τέσσερις στους πέντε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς έχουν μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης, με συμπλήρωση στοιχείων στη σχετική πλατφόρμα. Μάλιστα, οι αριθμοί ανεβαίνουν γρήγορα μετά τη δικαστική απόφαση που κήρυξε την αποχή από την αξιολόγηση παράνομη.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σε συνάντησή της με τα διοικητικά συμβούλια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της ΟΛΜΕ ανέφερε ότι έως τον Φεβρουάριο περίπου 17.000 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τον φάκελό τους για να αξιολογηθούν. Βεβαίως, όπως ανέφερε  υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, μέσα στον Μάρτιο ο αριθμός αυξήθηκε κατά περίπου 3.000, φθάνοντας τις 20.000.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4940 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ψηφίστηκε το 2022, με πρώτη εφαρμογή στους νεοδιόριστους οι οποίοι έπρεπε να αξιολογηθούν στο τέλος της πρώτης διετίας τους στο σχολείο για να μονιμοποιηθούν. Ο ίδιος όρος άλλωστε υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε έχει αρχίσει μία διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, με διακύβευμα την αξιολόγηση. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία, μάλιστα, έχει επιλέξει συνεχώς να προκηρύσσει απεργίες – αποχή από την αξιολόγηση.

Το τελευταίο επεισόδιο μέσα στο 2024 ήταν η ΔΟΕ να κηρύξει απεργία – αποχή, αυτή να κηρυχθεί παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο, να πάρει τη σκυτάλη η ΑΔΕΔΥ με ανάλογη προκήρυξη, να κηρυχθεί κι αυτή παράνομη και μετά να «επιστρέψει» η ΔΟΕ. Μέχρι τότε η νέα ηγεσία δεν είχε «απαντήσει», αλλά στο τελευταίο δικαστικό επεισόδιο προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο στις 15 Μαρτίου κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία – αποχή και απαγόρευσε την επανάληψή της, με την απειλή χρηματικής ποινής ύψους 6.000 ευρώ.

Μέσα στον Μάρτιο έφτασαν τις 20.000 οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που κατέθεσαν τον φάκελό τους.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση, που έστειλε μήνυμα σε συνδικαλιστές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο προς τα σχολεία ανέφερε ότι μέχρι τις 2 Απριλίου 2024 θα έπρεπε να έχει οριστεί ημερομηνία κατά την οποία οι αξιολογούμενοι οφείλουν να έχουν καταχωρίσει στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή έκθεση αυτοαξιολόγησης και ηλεκτρονικό φάκελο. Επίσης, η εγκύκλιος ανέφερε ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 4823/2021 η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης τόσο για τους αξιολογητές όσο και για τους αξιολογούμενους αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση.

Εθνικό Σύστημα Παιδείας: Θα το συζητήσουμε επιτέλους;

Η παράλειψη στελέχους της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικού να συμμετάσχει ή να διευκολύνει την αξιολόγηση συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με πειθαρχική ποινή, όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός μηνός. Περαιτέρω, η εγκύκλιος έλεγε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην παραπάνω υποχρέωση μπορεί να επιβληθεί αναστολή οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξής του.

Γνωρίζουν τις ποινές

Σύμφωνα με πληροφορίες  η κ. Μακρή επισήμανε στους συνδικαλιστές ότι έχουν ενημερωθεί οι εκπαιδευτικοί για τις δικαστικές αποφάσεις και στην περίπτωση άρνησης θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία σχετικά με τις ποινές. «Μην πει κάποιος ότι δεν γνώριζε. Ελπίζουμε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να λάβουμε μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι κινήσεις αυτές θεωρείται ότι θα οδηγήσουν στους… αξιολογητές, ακόμη κι εκείνους τους νεοδιόριστους που εκτιμούσαν ότι το υπουργείο Παιδείας θα είναι ελαστικό σε σχέση με το θέμα, αφήνοντας μη αξιολογημένους εκπαιδευτικούς να μονιμοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου