Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Σπίτια για γιατρούς, δάσκαλους, καθηγητές: ∆ιευρύνεται το ειδικό πρόγραµµα στέγασης και για στρατιωτικούς και Σώµατα Ασφαλείας σε ακριτικές περιοχές

 


Με το στεγαστικό πρόβληµα να γιγαντώνεται και να προκαλεί προσκόµµατα, ακόµη και στη λειτουργία των κρατικών δοµών και υπηρεσιών (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, στρατιωτικοί δεν αποδέχονται τις µεταθέσεις τους σε περιοχές της χώρας όπου τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα και τα σπίτια δυσεύρετα), ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε από το βήµα της Βουλής ότι προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραµµα για τους δηµοσίους υπαλλήλους στα νησιά. Το πρόγραµµα θα ακολουθήσει, όπως ανέφερε, το πρότυπο αντίστοιχου προγράµµατος για τους στρατιωτικούς, από το οποίο ήδη αναµένεται σε ένα ποσοστό να ωφεληθούν και οι εργαζόµενοι σε νοσοκοµεία και σχολεία.

Σπίτια για γιατρούς, δάσκαλους, καθηγητές και στρατιωτικούς - Τα χρονοδιαγράμματα

Το πρόγραµµα για τη στέγαση των στρατιωτικών και των Σωµάτων Ασφαλείας που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Εθνικής Άµυνας, Νίκο ∆ένδια, αφορά -σε πρώτη φάση- 1.400 κατοικίες ανά την επικράτεια και οικόπεδα που ήδη έχουν χωροθετηθεί, εκ των οποίων το 15% θα προσφερθεί για το εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, εντός του 2024 αναµένεται να λάβουν χώρα όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η υπογραφή των συµβάσεων κατασκευής, ενώ περί το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή των συγκροτηµάτων, ενώ η πρώτη φάση του προγράµµατος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026 και θα αφορά 500 κατοικίες σε 13 νησιά.

«Υπάρχει σοβαρότατο πρόβληµα µε τη στέγαση των εκπαιδευτικών, κυρίως λόγω των Airbnb. ∆εν υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς, ενώ όσα τελικά βρίσκονται είναι κακής ποιότητας και πολύ ακριβά», εξηγεί στην «Α» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, ενώ και ο πρόεδρος της ∆ιδασκαλικής Οµοσπονδίας, Θανάσης Κικίνης, περιγράφει περιστατικά προσβλητικά προς την αξιοπρέπεια των δασκάλων: «Τους πρώτους µήνες της µετάθεσης σε κάποιο νησί οι δάσκαλοι κοιµούνται στις ξαπλώστες ή φιλοξενούνται σε βάρκες. Είναι ένα πρόβληµα που το έχουµε θέσει εδώ και επτά χρόνια και, αντί να λύνεται, γιγαντώνεται», τονίζει στην «Α».

Σε µία σύσκεψη που είχε πραγµατοποιηθεί στις Κυκλάδες το 2017 µε τη συµµετοχή εκπαιδευτικών, νοσηλευτικού προσωπικού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα προεδρεία των οµοσπονδιών είχαν προτείνει τη χρήση δοµών -ακόµη και στρατοπέδων- προκειµένου οι εργαζόµενοι δηµόσιοι υπάλληλοι που µετατίθενται να έχουν µια ανθρώπινη κατοικία στον τόπο όπου θα εργαστούν και µε τρόπο που να µην πυροδοτεί αυξήσεις στα µισθώµατα. Γιατί «συνήθως τα στεγαστικά επιδόµατα πυροδοτούν αύξηση ενοικίων, οπότε είναι δώρον-άδωρον», προσθέτει ο Θανάσης Κικίνης.

Δυσκολεύονται να νοικιάσουν σπίτι μόνοι τους

Ένας συµβασιούχος αναπληρωτής εκπαιδευτικός αµείβεται µε 850 ευρώ το µήνα. Από αυτά, καλείται να αντλήσει τουλάχιστον 450 ευρώ -στην καλύτερη περίπτωση και για ακατάλληλο σπίτιπροκειµένου να πληρώσει το ενοίκιό του. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγµή στην πόλη της Ρόδου διατίθεται προς ενοικίαση διαµέρισµα 55 τ.µ. χωρίς θέρµανση, µε µηνιαίο µίσθωµα 500 ευρώ. Στο Ρέθυµνο, ισόγειο στούντιο 32 τ.µ. ενοικιάζεται προς 500 ευρώ/µήνα.

Έτσι, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ξαναγίνονται… φοιτητές. Συγκατοικούν σε ένα σπίτι ανά δύο ή τρεις, ενώ περισσότερο από το µισό εισόδηµά τους καλύπτει το κόστος της στέγασης - το µερίδιό τους σε ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασµούς κ.λπ. Το κόστος διαβίωσής τους, όπως σηµειώνει και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο πρόεδρος της ∆ΟΕ, καλύπτεται από τους γονείς τους! Επιπλέον, σε περιοχές µε υψηλή τουριστική ζήτηση, τον Μάιο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το διαµέρισµα και µέχρι το τέλος του εκπαιδευτικού έτους είτε φιλοξενούνται σε συναδέλφους είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή και να παραιτηθούν. Το ίδιος ακριβώς πρόβληµα αντιµετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και για αυτό τον λόγο η στελέχωση των δοµών Υγείας στην περιφέρεια αποτελεί άλυτο γρίφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου