Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Η φόρμουλα Πιερρακάκη για τα Πανεπιστήμια

 

Η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων στις Σχολές που έχουν καταλήψεις αποτελεί τη «φόρμουλα» για τη λύση στο πρόβλημα χιλιάδων φοιτητών που κινδύνευαν να χάσουν την εξεταστική τους περίοδο και «αφοπλίζει» τις αριστερές μειοψηφίες που επιδιώκουν την μπαχαλοποίηση των Πανεπιστημίων. Η μία μετά την άλλη οι Σύγκλητοι των Ιδρυμάτων αποφασίζουν εξ αποστάσεως εξετάσεις όπου κρίνεται αναγκαίο, παρότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζουν επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν εχέγγυα για το αδιάβλητο επικαλούμενες τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την ώρα που οι μικρές μειοψηφίες, μαζί με «αλληλέγγυους» εξωπανεπιστημιακούς, συνεχίζουν τις καταλήψεις σε ορισμένες Σχολές εμποδίζοντας την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναδεικνύει ως πολιτική προτεραιότητα τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου, το οποίο σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι δεδομένη και το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων θα έχει ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουάριου, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να υλοποιηθεί το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 200 και πλέον άρθρα του νόμου, τα 170 αφορούν το δημόσιο Πανεπιστήμιο και μόνο τα 30 αναφέρονται στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο να απελευθερωθεί, να έχει λιγότερη γραφειοκρατία με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και να μπορεί να συμπράττει και να κάνει, όπως ήδη πολλά Πανεπιστήμια έχουν κάνει, προγράμματα με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θα μπορεί έτσι να προσελκύει και ξένους φοιτητές, οι οποίοι πληρώνουν δίδακτρα, όπως η Ιατρική στη Θεσσαλονίκη για αγγλόφωνα προγράμματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, πέρυσι δόθηκαν 133 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Πανεπιστήμια, όταν το 2018, στο κατώτατο σημείο του, το ποσόν ήταν μόλις 92 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, το 2023 δόθηκαν άλλα 201 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έναντι 138 εκατ. το 2018.

Οι πρυτάνεις

Για να γίνουν όλα αυτά, όμως, είναι σαφές ότι θα πρέπει να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρυτάνεις, για τους οποίους, όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, ο τρόπος εκλογής έχει αλλάξει. Κι αυτό καθώς, λόγω της διοικητικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων, οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, σε συνεργασία με την πολιτεία, του προβλήματος που έχει ανακύψει με τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών μειοψηφιών σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής των εξετάσεων για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος για κανένα φοιτητή και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για διαδικτυακές εξετάσεις, όπως άλλωστε αποφάσισε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Είναι ένα μέτρο αναγκαστικό, πλην όμως απαραίτητο, για να σωθεί η εξεταστική, αλλά και να εκτονωθεί η κρίση.

Και το δεύτερο επίπεδο ευθύνης των πρυτάνεων, που στην πράξη είναι το πρώτο ώστε να μη φθάνουμε σε αδιέξοδο, είναι να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις, έτσι ώστε να μπορεί η Αστυνομία να παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται και να μπορεί να εκκενώνει τέτοιες καταλήψεις. Και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «η κατάληψη από τη φύση της είναι μία παράνομη πράξη».

Λήψη μέτρων

Ηδη, πάντως, το ΕΚΠΑ, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του, υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση των φοιτητών, όπου δεν είναι εφικτή η διά ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ομοφώνως η Σύγκλητος κατέληξε στην απόφαση διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, όπως επίσης και οι Σύγκλητοι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αποφάσισε η αξιολόγηση των φοιτητών να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως και το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον αντίποδα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε να μη διενεργηθεί εξεταστική σε οκτώ τμήματα που τελούν υπό κατάληψη και αυτή να μεταφερθεί στο εαρινό εξάμηνο, ενώ στα υπόλοιπα 23 τμήματα θα διεξαχθεί κανονικά διά ζώσης η εξεταστική. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών-διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Αντίστοιχες ενστάσεις υπήρξαν και από τέσσερα τμήματα του ΕΜΠ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου