Ανακριβές, παραπλανητικό και ετεροχρονισμένο το δημοσίευμα με τίτλο "Άκυρες οι μονιμοποιήσεις σε Δημόσιο και ΟΤΑ από το 2001, με απόφαση του Αρείου Πάγου".
Η εν λόγω (αναδημοσίευση) αφορά σε σκεπτικό Απόφασης του Β2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου από τον Ιανουάριο του 2023 (!!!), η οποία αφορά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ουσιαστική ή τυπική εφαρμογή αναδρομικού τύπου σε καμία άλλη υπόθεση που έχει καταστεί τελεσίδικη στα δικαστήρια, καθώς και σε καμία άλλη περίπτωση μονιμοποίησης συμβασιούχων με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα κατά το παρελθόν.
Για το δημοσίευμα, η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τα παραπάνω, πέρα από προσωπικές γνώμες, αντανακλούν και γνώμες νομικών με τους οποίους υπήρξε επικοινωνία για επιβεβαίωση.
Το σκεπτικό κάθε απόφασης του Αρείου Πάγου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εφαρμοστικό νόμο του Κράτους και αφορά μόνο την υπόθεση την οποία εξέτασε. Το δημοσίευμα όμως κάνει αυτό ακριβώς το λογικό άλμα: Αναγάγει έωλα μια δικαστική απόφαση σε εν δυνάμει αναδρομικής ισχύος νόμο...
Η νομολογία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου (η ερμηνεία δηλαδή των νόμων μέσω της απόφασης που έλαβαν) μπορεί να αποτελέσει οδηγό (όχι όμως δεσμευτικά) για τους δικαστές, μόνο στον βαθμό που θα ακολουθήσουν την ερμηνεία των νόμων και του Συντάγματος που δίνει αυτή η νομολογία, κατά την εκδίκαση μελλοντικών υποθέσεων και μόνο από τη στιγμή της δημοσίευσης του σκεπτικού των Ανώτατων Δικαστηρίων και μετά, όχι προγενέστερα.
Από τον Ιανουάριο του 2023 και ως σήμερα όμως, έχουν ήδη εκδοθεί αρκετές θετικές πρωτόδικες αποφάσεις οι οποίες αναγνωρίζουν ως αορίστου χρόνου εργαζόμενους συναδέλφους συμβασιούχους, παρά την προαναφερόμενη απόφαση του εν λόγω Τμήματος του Αρείου Πάγου.
Σε κάθε περίπτωση η περίφημη αυτή απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αποτελεί εφαρμοστικό του Κράτους νόμο και δεν επηρεάζει, άμεσα, κανέναν άλλον πλην αυτόν για τον οποίο βγήκε ως απόφαση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου