Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ: Μέτρα κατά του bullying σε σχολεία και πλατείες

Μέτρα κατά του bullying σε σχολεία και πλατείες Η συχνότητα των περιστατικών παιδικής βίας που καταγράφονται έχει απασχολήσει έντονα την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα προκειμένου να περιορίσει τέτοιου είδους παραβατικότητα. Η παρέμβαση ως σχέδιο εθνικής στρατηγικής κρίνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως απολύτως απαραίτητη, καθώς είναι διαπιστωμένη πλέον η οξύτητα του προβλήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τις παρεμβάσεις που η κυβέρνηση δρομολογεί στην καθιερωμένη ανάρτησή του στο Facebook την περασμένη Κυριακή. Λίγες μέρες πριν, την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη και ανακοίνωσε τη δημιουργία επιτροπής ειδικών που θα αναλάβουν να συντάξουν μια εθνική στρατηγική με προτεινόμενα μέτρα για συναρμόδια υπουργεία.

Στη σύσκεψη της περασμένης παρόντες ήταν επτά συναρμόδιοι υπουργοί από εμπλεκόμενα υπουργεία και την Προεδρία της Κυβέρνησης, συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Υγείας Βαρτζόπουλος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Σκοπός επιτροπής είναι να διαμορφώσει ενιαία εθνική στρατηγική για τη βία, ειδικότερα για τη βία στους ανηλίκους. Βάσει χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί, στόχος είναι τον επόμενο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, τον Νοέμβριο να μπει σε διαβούλευση και τον επόμενο μήνα να γίνει πράξη.

Επιστημονική ομάδα

Τη διακλαδική επιτροπή απαρτίζουν οι Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θωμάς Μπαμπαλής, καθηγητής Παιδαγωγικής και Διά Βίου Μάθησης και κοσμήτωρ του ΕΚΠΑ, Αγάπη Κανδυλάκη, καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας και Πολυπολιτισμικότητας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Βασίλης Βαμβακάς, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Πατσάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής και διευθυντής Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θανάσης Αλεξανδρίδης, ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος, και Παρασκευή Ζάγουρα, δρ της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδας.

Οι πρώτες SOS παρεμβάσεις

Μέτρα άμεσης προτεραιότητας αφορούν τα σχολεία, με το υπουργείο Παιδείας να δρομολογεί δύο παρεμβάσεις τον επόμενο κιόλας μήνα, καθώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα «stop bullying» για την καταγγελία περιστατικών ενδοσχολικής και εξωσχολικής βίας. Οι καταγγελίες θα μπορούν να γίνονται ανώνυμα.

Παράλληλα, θα «τρέξει» μια μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης πολιτών από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικογένειας και Ίδρυμα Ωνάση από τον ερχόμενο Μάρτιο. Μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση ήταν η διασύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής 10306 που υπάρχει και σήμερα για την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, θυμάτων βίας και παραβατικότητας με την ΕΛΑΣ για τη διαχείριση των περιστατικών. Στη συγκεκριμένη γραμμή θα υπάρχει ειδικό desk για τις καταγγελίες που αφορούν περιστατικά βίας. Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Βαρτζόπουλο.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι επιχειρησιακές πρωτοβουλίες ΕΛΑΣ που ήδη δρομολογούνται, αλλά και θα δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, αναμένεται να ενισχυθούν αστυνομικά μέτρα σε σημεία όπου είναι έντονη η παρουσία εφήβων. Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο αστυνομικοί έκαναν περιπολίες έξω από εμπορικά κέντρα ή άλλα κεντρικά σημεία. Το μέτρο ξεκίνησε από την Αττική, ενώ η εφαρμογή του έχει ξεκινήσει ήδη σε αρκετές πόλεις πολλών Ελλάδας.

Παράλληλα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ έχει ήδη ξεκινήσει η χαρτογράφηση των συμμοριών των ανηλίκων με βασική επιτήρηση από το Διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν ιδρυθεί 18 γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα έχει προχωρήσει η εκπαίδευση 2.000 αστυνομικών για να μπορούν να ανταποκρίνονται σε περιστατικά βίας.

Επιπρόσθετα, έχει προχωρήσει η ίδρυση πέντε υπηρεσιών για την παραβατικότητα μεταξύ των ανηλίκων, ενώ έχουν επανεκπαιδευτεί ήδη όλοι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Αντίστοιχα έχει υπογραφεί τριμερές πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΔΔΑ (Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδας και του Εργαστηρίου Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης του Παντείου. Αποτέλεσμα της επιμόρφωσης, η εφαρμογή του θεσμού ως εναλλακτικού μέτρου από εκπαιδευμένους επιμελητές ανηλίκων και η διαρκής επιστημονική επίβλεψη για δύσκολες περιπτώσεις.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συντείνουν στη μείωση των ποσοστών βίας μεταξύ των ανηλίκων, νούμερα που έχουν παρουσιάσει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια. «Είναι ακόμη μια μάχη που δίνουμε και, αν χρειαστεί, θα λάβουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου