Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ο τρόπος λειτουργίας και τα κριτήρια εισαγωγής

 

Ποιοι θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι το ερώτημα που συζητούν χιλιάδες γονείς μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία ξένων παραρτημάτων στη χώρα.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι η εισαγωγή των υποψηφίων στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), όπως θα ονομάζονται, θα γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και ότι θα ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο επιστημονικό πεδίο, ωστόσο τα ίδια τα πανεπιστήμια θα μπορούν να ορίζουν επιπλέον κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων.

Για παράδειγμα, τα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα αυστηρά, για να διασφαλίσουν το επίπεδο σπουδών και να μπορέσουν να λάβουν πτυχίο σε ικανό χρόνο οι φοιτητές, και ορίζονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Οι αλλοδαποί φοιτητές εισάγονται κυρίως μέσω του International Baccalaureate (I.B.), ενώ η εισαγωγή των Ελλήνων γίνεται με τον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου. Ο μέσος όρος διδάκτρων κυμαίνεται από 3.000 έως 20.000 ευρώ, ωστόσο σε κάποιες λεγόμενες «καλές σχολές» μπορεί να υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Οι περιζήτητες σχολές, όπως η Ιατρική, έχουν τα υψηλότερα δίδακτρα και, βέβαια, επιλέγουν και τους καλύτερους μαθητές, καθώς υπάρχει η δυνατότητα επιλογής.

Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν τη φοιτητική ιδιότητα στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθείται, δικαίωμα εγγραφής στα ξένα παραρτήματα θα έχουν οι εξής κατηγορίες: Α. Οι Ελληνες ή αλλοδαποί κάτοχοι απολυτηρίου ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ) ή επαγγελματικού λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο εντάσσεται το πρόγραμμα σπουδών οι οποίοι θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις, υπερβαίνοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ο νόμος θα ορίζει. β. Οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναγνωρισμένων ξένων σχολείων της ημεδαπής. Γ. Οι κάτοχοι διεθνών απολυτηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. δ. Οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ισοδύναμου τίτλου που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας τους.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η βάση αυτή θα είναι μία και θα προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8.

Ποιοι θα είναι οι διδάσκοντες και πώς θα επιλέγονται

Σε κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο, στην πλήρη ανάπτυξή του θα υπηρετούν κατ’ ελάχιστο 30 μέλη διδακτικού ερευνητικού προσωπικού. Ποσοστό τουλάχιστον 80% οφείλουν να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους και να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για την κατοχή θέσης διδακτικού προσωπικού αντίστοιχης βαθμίδας. Επίσης, μπορεί να υπηρετεί ειδικό διδακτικό προσωπικό με προσόντα, τρόπους επιλογής και όρους υπηρεσίας αντίστοιχους με εκείνους του μητρικού ιδρύματος. Η επιλογή των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του ΝΠΠΕ εγκρίνεται από το μητρικό ίδρυμα και τα βιογραφικά τους αναρτώνται στον ιστότοπο του μη κρατικού πανεπιστημίου.

Τι ισχύει για τους τίτλους σπουδών

Κάθε ΝΠΠΕ χορηγεί στους αποφοίτους του τίτλο σπουδών του μητρικού ιδρύματος. Ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος, υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνεται στο Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το οποίο τηρεί ο ΔΟΑΤΑΠ, χωρίς περαιτέρω κρατική αναγνώριση.

Έρευνα

Τα ΝΠΠΕ θα αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα η οποία θα συσχετίζεται με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και με τα αντίστοιχα προγράμματα του μητρικού ιδρύματος. Η Επιτροπή Ερευνας θα μεριμνά ώστε το εκπαιδευτικό προσωπικό να διεξάγει κάθε είδους έρευνα εντός του ΝΠΠΕ, να υλοποιεί ερευνητικά ή αναπτυξιακά προγράμματα, να συμμετέχει σε προγράμματα κινητικότητας ερευνητών και να συνεργάζεται με τα ερευνητικά κέντρα και τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του μητρικού ιδρύματος, καθώς και με άλλα ΝΠΠΕ. Η ΕΘΑΑΕ θα αξιολογεί το παραγόμενο ερευνητικό έργο ετησίως, σύμφωνα με ειδικά διαμορφωμένα κριτήρια και δείκτες για τη διασφάλιση της ποιότητάς του.

Πώς θα πάρετε υποτροφία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Υποχρεωτικά, τουλάχιστον το ισοδύναμο ποσό των διδάκτρων για το 5% των φοιτητών του πρώτου κύκλου προγράμματος σπουδών θα δίνεται σε υποτροφίες με βάση ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Το μη κρατικό πανεπιστήμιο καταρτίζει κατάλογο και καταβληθέντα ποσά υπότροφων φοιτητών, τον οποίο υποβάλλει προς έλεγχο στην ΕΘΑΑΕ στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους

Διοίκηση

Το ΝΠΠΕ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε πράξη που αφορά τη λειτουργία του. Η σύγκληση, η συγκρότηση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται στο καταστατικό του ΝΠΠΕ.

Ποιες ακαδημαϊκές ελευθερίες προβλέπονται

Σε κάθε ΝΠΠΕ λειτουργεί Ακαδημαϊκό Όργανο ως συμβουλευτικό όργανο, προτείνοντας στρατηγικές που σχετίζονται με την ερευνητική και εκπαιδευτική αποστολή του. Η σύνθεση, η συγκρότηση, οι αρμοδιότητες και οι κανόνες λειτουργίας των οργάνων καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΝΠΠΕ. Στα ΝΠΠΕ κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου