Με αφορμή την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.
Κληθείσα να διευκρινίσει εάν υπάρχουν δικλείδες που θα διασφαλίζουν την εν λόγω διαδικασία, ανέφερε: «Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ξεκινά εντός Ιανουαρίου και θα εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες, στο γνωστικό αντικείμενο και στην εκπαιδευτική επάρκεια. Ένας καλός δάσκαλος δε φτάνει μόνο να είναι καλός επιστήμονας, πρέπει να έχει και μεταδοτικότητα, να μπορεί να δημιουργεί εντός της σχολικής αίθουσας ένα κλίμα το οποίο θα προάγει τη μετάδοση της γνώσης και των δεξιοτήτων. Η διαδικασία διασφαλίζεται καθώς η αξιολόγηση θα γίνεται από τρεις ανθρώπους, τον διευθυντή του σχολείου, τον σύμβουλο ειδικότητας και τον σύμβουλο που έχει την παιδαγωγική ευθύνη. Η έκθεση τους θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ενστάσεων».
Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες της θετικής ή μη αξιολόγησης, δεδομένων και των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί από πλευράς ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που υποστηρίζουν ότι μπορεί η όλη διαδικασία να λειτουργήσει τιμωρητικά, απάντησε: « Η αξιολόγηση είναι καθαρά βελτιωτικής φύσης. Όποιος θα κρίνεται θετικά θα πριμοδοτείται με επιπλέον μόρια προκειμένου να διεκδικήσει θέση ευθύνης στην εκπαίδευση όπως να γίνει διευθυντής σχολείου, διευθυντής εκπαίδευσης ή περιφερειακός διευθυντής . Πρόκειται για θέσεις ευθύνης που συνεπάγονται και υψηλότερες απολαβές. Για όσους αξιολογούνται μη ικανοποιητικά προβλέπεται υποχρεωτική επιμόρφωση τόσο σε ζητήματα γνωστικού αντικειμένου όσο και παιδαγωγικής προσέγγισης».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι όσοι αξιολογούνται αρνητικά δεν θα παίρνουν επιπλέον μόρια, ούτε θα μπορούν να μονιμοποιηθούν.
Πρόσθεσε δε, πως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι υποχρεωτική και είχε να γίνει 41 χρόνια στη χώρα μας.
«Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να δείξει και αυτός είναι ίσως ο λόγος που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι εν γένει το πιο δημοφιλές», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως δεν άργησε να εφαρμοστεί το μέτρο καθώς αυτό έγινε αμέσως μετά την εκδίκαση των προσφυγών και λειτουργεί ήδη σε τρία πανεπιστήμια, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός.
Μάλιστα, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχετικό σποτ του, τονίζοντας πως θυμίζει την εποχή της διακυβέρνησής του όπου τα πανεπιστήμια ήταν εστίες ανομίας: «Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το γιατί να ψηφίσει κάποιος ΝΔ. Πλέον έχουν λήξει καταλήψεις δεκαετιών και έχει αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον», επισήμανε.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει εντός του καλλιτεχνικού κόσμου το προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών με το απολυτήριο λυκείου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και πρωτοφανή εργαλειοποίηση του ζητήματος, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την συλλήβδην ανωτατοποίηση των δραματικών σχολών οι οποίες είναι ιδιωτικές όταν ο ίδιος είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση και στην ανωτατοποίηση τους και καταψήφισε το άρθρο 16.
Ως προς τούτο, υπογράμμισε ότι το προσοντολόγιο του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι και το προηγούμενο και ότι προβλεπόταν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν άλλαξε τίποτα, πρόκειται για παρερμηνεία. Το συγκεκριμένο πεδίο ήταν αρρύθμιστο επί 30 χρόνια. Έγιναν ήδη αποσαφηνίσεις για τα μισθολογικά και το Υπουργείο με αποφασιστικότητα θα δρομολογήσει την αναβάθμιση και των καλλιτεχνικών σχολών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου