Στη δημοκρατία η λύση είναι η συμμετοχή στις εκλογές
και όχι η αποχή από αυτές.
Τόδας Γεώργιος
Πρόεδρος
ΕΛΜΕ
Πριν πάρουμε αποφάσεις, ας αναρωτηθούμε: ποιοι αποτελούν με τις αποφάσεις τους το «δεκανίκι» των αντιδημοκρατικών πρακτικών;
Το Σάββατο 1-10-2022 διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη μεθόδευση, ώστε να «επιβάλλει» εκλογές εξ’ αποστάσεως για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.) στην εκπαίδευση.
Όπως διαπιστώσαμε την τελευταία διετία τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ( ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ, και άλλα) στη χώρα μας λειτούργησαν χωρίς εκλεγμένα (αιρετά) μέλη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Γνωρίζοντας την αντίθεση πολλών εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μια απόφαση που οδηγεί τον κλάδο των εκπαιδευτικών σε μια τεράστια «αυτοπαγίδευση».
Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των ΕΛΜΕ όλο αυτό το διάστημα, παρατηρούμε να αναφέρουν ότι τα Υ.Σ. λειτουργούν με αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης προς τους εκπαιδευτικούς και τις ΕΛΜΕ γενικότερα. Συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες των ΕΛΜΕ στις ΔΔΕ και τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης για λάθη και αδικίες στις τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρούμε σε ανακοινώσεις των ΕΛΜΕ - και όχι μόνο - ότι υπάρχουν λάθη στις τοποθετήσεις και στη σειρά που αυτές γίνονται, που σπάνια διορθώνονται. Η λίστα των παραδειγμάτων είναι μεγάλη και έχουν οδηγήσει συναδέλφους σε δικαστικές διεκδικήσεις για απλές τοποθετήσεις.
Διαπιστώνουμε ήδη ότι, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω, κάποιες συνδικαλιστικές παρατάξεις πρωτοστατούν και πάλι σε καλέσματα για άρνηση συμμετοχής στις εκλογές, δηλαδή, στο δημοκρατικό δικαίωμα για συμμετοχή. Μήπως αυτό συμβαίνει, επειδή στο παρελθόν που οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές αιρετών, οι συγκεκριμένοι είχαν ελάχιστη συμμετοχή με αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οπότε ουσιαστικά δεν θέλουν τις εκλογές;
Αντί να προτείνουν μαζική συμμετοχή, ώστε να ανατρέψουν μέσα από τη συμμετοχή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια τους σχεδιασμούς της πολιτείας, όπως συνέβη πρόσφατα με το κλείσιμο τμημάτων και την άρνηση ανοίγματος νέων με βάση τον αριθμό μαθητών, επιλέγουν το «εύκολο» γι’ αυτούς δρόμο της άρνησης. Μήπως έχουν τελικά σαν στόχο να μην υπάρχουν εκλεγμένοι αιρετοί, ώστε να μπορούν να επικαλούνται στη συνέχεια ότι όλα γίνονται με αδιαφάνεια και με λανθασμένες διαδικασίες;
Η πρότασή τους αυτή μοιάζει με την άποψη, ότι επειδή διαφωνούμε με αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση να μην πάμε να ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές και μάλιστα να βάλουμε και σε κάποιες αίθουσες κάλπες, ώστε να εκλεγούν κάποιοι «ημέτεροι ως βουλευτές» οι οποίοι θα λένε ότι αποτελούν τους βουλευτές τους και να μην αναγνωρίζουν τους εκλεγμένους με νόμιμη διαδικασία έστω και αν η συμμετοχή είναι μικρή!!!
Αυτοί που μας καλούν σήμερα να απέχουμε από τις εκλογές ουσιαστικά δείχνουν ότι θέλουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να λειτουργούν μόνο με διορισμένα μέλη, χωρίς τη συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων του κλάδου.
Τελικά, μήπως αυτοί που το λένε αποτελούν «δεκανίκι» σε μια πολιτική που επικαλούνται ότι «αντιμάχονται»; Μήπως η αποχή που ζητάνε ενισχύει τις επιλογές της πολιτείας;
Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι μόνο μέσα από τη μαζική συμμετοχή μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Στη δημοκρατία, ο μόνος τρόπος για να ανατρέψεις μια πολιτική είναι μέσα από τη συμμετοχή στις εκλογές και την εκπροσώπηση στα όργανα με αιρετά και όχι με διορισμένα μέλη.
Η άρνηση στη συμμετοχή αποτελεί απλά δείγμα «στρουθοκαμηλισμού» και μόνο!
Τα τελευταία δύο χρόνια το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα διορισμένα μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Οι αποφάσεις όμως των Υ.Σ. ισχύουν για όλους και όλες και σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
Αυτό θέλουμε τελικά!!!
Όταν πιστεύεις στη δύναμη του συνδικάτου, καλείς σε μαζική συμμετοχή, ώστε να έχεις τη δύναμη να αξιοποιήσεις τη δυνατότητα που σου παρέχει η νομοθεσία μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα 1 του 2003 ( ΦΕΚ 1/ 3-1-2003) και να έχεις δύο εκλεγμένους εκπροσώπους σε κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο και όχι διορισμένους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Όταν αρνείσαι τη συμμετοχή, αρνείσαι τελικά το δημοκρατικό δικαίωμα για έλεγχο των οργάνων διοίκησης, κάτι που σου παρέχεται από τη νομοθεσία ( ΦΕΚ 1/2003).
Είναι γεγονός ότι όλοι και όλες θα προτιμούσαμε, από μια πολιτεία που έχει τα πάντα ανοιχτά και με ελεύθερη δια ζώσης συμμετοχή, να είχαν προκηρυχθεί εκλογές με δια ζώσης παρουσία και συμμετοχή. Οι εκλογές αποτελούν «γιορτή της δημοκρατίας» και μάλιστα όταν η υπηρεσία επιθυμεί να διευκολύνει τους εργαζόμενους, τότε τις προκηρύσσει σε εργάσιμη ημέρα από το πρωί ως το απόγευμα, ώστε να συμμετέχουν οι περισσότεροι και χωρίς αποκλεισμούς.
Ανεξάρτητα όμως με το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να επανέλθει η δια ζώσης εκλογική διαδικασία, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η άρνηση συμμετοχής αποτελεί απλά ενίσχυση αυτών που επέλεξαν να έχουν διορισμένα μονό μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και μάλιστα με τη «δικαιολογία» ότι το συνδικάτο των εκπαιδευτικών δεν ήθελε να έχει αιρετά μέλη, μέσα από τις αποφάσεις του για αποχή.
Ας αφήσουμε αυτούς που θέλουν να είναι στο περιθώριο να βγάζουν ανακοινώσεις που δεν ωφελούν τελικά τον κλάδο των εκπαιδευτικών και απλά ενισχύουν σχεδιασμούς για αποκλεισμούς και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
Ας σταματήσουμε να «πυροβολούμε» τα πόδια μας, πιστεύοντας ότι κάνουμε «αντίσταση». Αυτοί που τελικά θα υποστούν βλάβη είναι οι εκπαιδευτικοί και αυτό έχει καταστεί σαφές τα δύο τελευταία χρόνια.
Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε για συμμετοχή στη δημοκρατία, για την απάντηση μέσα από τα όργανα και όχι έξω από αυτά.
Τόδας Γεώργιος
Πρόεδρος ΕΛΜΕ
Τηλ. 6972448882
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου