Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος: «Ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες μέσω 3D σχεδίασης και εκτύπωσης»

 


ΘΕΜΑ: Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος

Σχετ.: 1. Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 95799/Δ2/29-07-2022 έγγραφο

2. Η υπό στοιχεία 1614/Υ1/08-01-2020 Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 8)

 

Απαντώντας στην από 31-05-2022 αίτησή σας για έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη την σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Πράξη 41/28- 07-2022 του Δ.Σ.), σας γνωρίζουμε ότι εγκρίνεται η υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο:

«Ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες μέσω 3D σχεδίασης και εκτύπωσης» από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Φυσικής και Εκπαιδευτική Τεχνολογία» του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος 2022-2023.


Το πρόγραμμα έχει σκοπό τη χρησιμοποίηση της 3D σχεδίασης και εκτύπωσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών ως εργαλείου ενίσχυσης της ειδικής εκπαίδευσης στο συμπεριληπτικό σχολείο.

Οι στόχοι του εν λόγω προγράμματος είναι:

                          Να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί στη σχεδίαση σε τρεις διαστάσεις και να μεταφέρουν τη γνώση στους μαθητές τους.

                          Η χρήση της μεθόδου change laboratory από τους καθηγητές ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές να οδηγηθούν οι ίδιοι στις έννοιες στις οποίες επιθυμούν να εντρυφήσουν.

                          Να    ενισχυθούν    οι    μαθητές    με    ειδικές    εκπαιδευτικές  ανάγκες μέσα  από την ομαδοσυνεργατική μάθηση.

                          Να αποκτήσουν όλοι οι μαθητές ικανότητες που συνάδουν με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα.

                          Να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του σύγχρονου σχολείου.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ04 και μαθητές/-ήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου, όλων των τάξεων του Γενικού Λυκείου και των Α’ και Β΄ τάξεων του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και σε μαθητές/-ήτριες των Ειδικών Σχολείων, όλης της χώρας και του εξωτερικού. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι προαιρετική και εγκρίνεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1.                        Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο εν λόγω πρόγραμμα να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών.

2.                        Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γίνεται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

3.               Για τη συμμετοχή στο ανωτέρω πρόγραμμα δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

4.               Η εφαρμογή του προγράμματος να γίνεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης.

5.               Να διευκολύνεται η συμμετοχή μαθητών/τριών με αναπηρία.

6.                        Τυχόν υλοποίηση του προγράμματος εντός σχολικού ωραρίου να αφορά αποκλειστικά την εφαρμογή του προγράμματος σε σχολική τάξη και να μην ξεπερνά τις 2 διδακτικές ώρες για τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και τις 6 ώρες για τα ειδικά σχολεία.

7.                        Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών να γίνεται εκτός σχολικού ωραρίου.

8.                        Να τηρείται το θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και να μην επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση ή μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών.


9.                        Να    μην    προκύπτει    από    τη    δράση    με    οποιονδήποτε    τρόπο                  άμεση        διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.

10.                    Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο ΙΕΠ με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον πλήρη φάκελο αξιολόγησης της παρέμβασης/εκπαιδευτικού προγράμματος».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κ. Χαρίτωνα Πολάτογλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hariton@auth.gr .

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΠΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου