Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Θεόδωρος Τσούχλος - Πανελλαδικές: Μια πρώτη αποτίμηση


 

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΟΥΧΛΟΥ

Προέδρου ΟΛΜΕ 

 Είναι αληθές ότι για πρώτη φορά στα 59 έτη του θεσμού των εισιτηρίων εξετάσεων τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, αμβλύνθηκε σημαντικά το άγχος των υποψηφίων και των οικογενειών τους. 

Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στους νεοεισακτέους και στις νεοεισακτέες να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για την εύρεση της περιζήτητης στέγης, εφόσον πέτυχαν σε Σχολές μακράν των οικιών τους. Βέβαια, και τα φετινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν εκ νέου τις εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και η μείωση των εισακτέων οδήγησαν στον ίδιο αριθμό επιτυχόντων, ο οποίος από πέρυσι έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 17.000. Τα περιφερειακά τμήματα είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς καλύφθηκε το 74% των διαθέσιμων θέσεων. Επίσης, λόγω της ΕΒΕ διπλασιάστηκαν και έφθασαν τις 209 οι κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές, ενώ σε 25 πανεπιστημιακά τμήματα ο αριθμός των εισακτέων ήταν μικρότερος των 20 και σε 13 μικρότερος των 10. Ακραίο παράδειγμα, η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, με όλες τις θέσεις κενές, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης το 2021. 

Στις ανθρωπιστικές σπουδές οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι κατά 5.500 και η πτώση των βάσεων σε αρκετά τμήματα ήταν σημαντική. Παρά τη μείωση, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο υπήρξε εκρηκτική άνοδος των βάσεων, ιδιαίτερα στις μεσαίες Σχολές. Αλλά και στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο είχαμε σημαντική βαθμολογική πτώση. Τελικά, η ΕΒΕ, οι συντελεστές βαρύτητας αλλά και ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Βέβαια, οι Ιατρικές – Οδοντιατρικές Σχολές, οι τρεις Νομικές, τα Πολυτεχνικά Τμήματα, όπως και αυτά της Ψυχολογίας συνέχισαν να είναι υψηλόβαθμα, διατηρώντας μια παράδοση πολλών ετών. 

Η επαγγελματική αποκατάσταση παραμένει βασικός στόχος στις επιλογές των υποψηφίων. Δυστυχώς, η βεβαιότητα του διορισμού στη Δημόσια Εκπαίδευση έχει χαθεί πλέον. Οι περιζήτητες Καθηγητικές – Παιδαγωγικές Σχολές αποτελούν μια ιστορική ανάμνηση, καθώς ο τεράστιος αριθμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών, η κατάργηση της επετηρίδας, τα πέτρινα μνημονιακά έτη και η αβεβαιότητα των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών έχουν θαμπώσει την εικόνα τους. Οι προ ολίγων ημερών 8.487 διορισμοί πιστώνονται θετικά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και αποτελούν συνέχεια των διορισμών στην Ειδική Αγωγή (2020) και στη Γενική Παιδεία (2021). Επικροτούμε την επιστροφή στην προ των Μνημονίων κανονικότητα και διεκδικούμε την όσο το δυνατόν συντομότερη επίλυση του μείζονος προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές συνάδελφοι. 

Επανερχόμενοι στο θέμα των Πανελλαδικών, σημειώνουμε τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς η σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας έχει σηματοδοτήσει πλέον τις βάσεις εισαγωγής. Παράλληλα, κρίνεται ως απαραίτητη η επιλογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης από μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων, με στόχο να δοθεί μια πραγματική ώθηση προς τον τομέα αυτό, που προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. 

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, που εισέρχονται πλέον στην έκτη δεκαετία, είναι απόλυτα αδιάβλητες και οφείλουμε να τις προασπίσουμε. Παράλληλα, όμως, έχουμε τη δυνατότητα να τις βελτιώσουμε, να απαλείψουμε τυχόν στρεβλώσεις και να τις αναδιατάξουμε όπου πρέπει. Καλούμε την υπουργό Παιδείας να θέσει προς συζήτηση τα ανωτέρω σε έναν ανοιχτό, παιδαγωγικό διάλογο ουσίας, στον οποίο ως Ομοσπονδία θα συμμετέχουμε, συνεισφέροντας με τις επιστημονικές μας γνώσεις αλλά και με την εμπειρία μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου