Oι κίνδυνοι θανάτων και νοσηλειών από την Covid-19 είναι σημαντικά χαμηλότεροι πια, καθώς ο κορωνοϊός έχει καταστεί λιγότερο θανατηφόρος αλλά περισσότερο μεταδοτικός. Για κάποιους, η ζωή είναι πλέον σαν να έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Για άλλους, οι μάσκες και οι περιορισμοί παραμένουν ως προσωπική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα τα οποία χρήζουν τεκμηριωμένων απαντήσεων.
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης απευθύνθηκαν σε τρεις ειδικούς – δύο ανοσολόγους και μια επιδημιολόγο – ζητώντας τους να απαντήσουν σε κάποια από τα συνολικά εκατοντάδες ερωτήματα που είχαν στείλει αναγνώστες στην εφημερίδα. Κάποιες από αυτές τις ερωταπαντήσεις ακολουθούν:
Οι ειδικοί
- Akiko Iwasaki, ανασολόγος στην ιατρική σχολή του Yale
- Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Πανδημίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown
- Marion Pepper, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον
Ερώτηση: Νιώθω ότι ο Covid είναι πλέον σαν την γρίπη. Υπάρχει κάποιος νέος τύπος εμβολίου που έρχεται τους επόμενους μήνες;
Akiko Iwasaki: Αν και μπορεί να νιώθουμε ότι ο Covid είναι πλέον σαν την γρίπη, τα δεδομένα δείχνουν ότι εξακολουθεί να προκαλεί περισσότερες νοσηλείες και περισσότερους θανάτους από ό,τι η γρίπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ακολουθούμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που προτείνεται και να προχωρούμε σε αναμνηστικές δόσεις.
Ερώτηση: Άνθρωποι που ήταν πολύ προσεκτικοί με τις επαφές τους κόλλησαν. Είναι τελικώς αναπόφευκτο κάποια στιγμή να κολλήσουμε όλοι;
Jennifer Nuzzo: Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν εξαφανίζεται και ότι θα παραμείνει ως κίνδυνος για το άμεσο μέλλον. Γνωρίζουμε ότι εργαλεία όπως οι μάσκες και τα τεστ συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων και ότι οι υπαίθριες συγκεντρώσεις είναι πιο ασφαλείς από ό,τι εκείνες σε κλειστούς χώρους. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν πολύ προσεκτικοί μολύνθηκαν παρόλα αυτά. Η συμβουλή μου προς όποιον θέλει να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης είναι να καλύπτεται όταν πηγαίνει σε έναν πολυσύχναστο εσωτερικό χώρο, ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.
Ερώτηση: Το 4χρονο παιδί μου κόλλησε Covid για πρώτη φορά, χωρίς να έχει προηγουμένως εμβολιαστεί. Θα ωφεληθεί από ένα εμβόλιο τώρα, εκ των υστέρων;
Marion Pepper: Μελέτες του εργαστηρίου μας και άλλων εργαστηρίων έχουν δείξει ότι ενώ μια προηγούμενη λοίμωξη παρέχει κάποια ανοσολογική προστασία, η λήψη ενός επιπλέον εμβολίου ενισχύει σημαντικά αυτήν την ανοσολογική απόκριση συμβάλλοντας έτσι στην ακόμη μεγαλύτερη ανοσολογική προστασία. Ως εκ τούτου, ναι, ο πρόσθετος εμβολιασμός θα βοηθήσει.
Jennifer Nuzzo: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υβριδική ανοσία (εμβόλιο συν μόλυνση) μπορεί να είναι πιο προστατευτική από ό,τι η μόλυνση από μόνη της. Έτσι, ο εμβολιασμός πιθανότατα θα εξασφάλιζε πρόσθετη προστασία. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνιστούν την καθυστέρηση του εμβολιασμού για τρεις μήνες μετά τη μόλυνση (από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία θετικού τεστ).
Ερώτηση: Τα εμβόλια συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Long Covid;
Akiko Iwasaki: Οι αναφερόμενες επιπτώσεις των εμβολίων στην πρόληψη της Long Covid ποικίλλουν μεταξύ των μελετών. Κάποιοι λένε ότι τα εμβόλια μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες για Long Covid, ενώ άλλοι βλέπουν μείωση περίπου 15%. Τα εμβόλια είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Long Covid και οι αναμνηστικές δόσεις συμβάλλουν ακόμη περισσότερο σε αυτό.
Ερώτηση: Εάν δεχθούμε ότι θα κολλήσουμε τον ιό και άλλες φορές τα επόμενα χρόνια, αυξάνεται ο κίνδυνος Long Covid με κάθε νέα μόλυνση; Πόσο επικίνδυνη είναι η Long Covid για τα παιδιά;
Akiko Iwasaki: Με βάση τις ανοσολογικές αποκρίσεις που ενισχύονται με κάθε έκθεση, ο κίνδυνος Long Covid είναι πιθανό να μειωθεί. Δεν είναι δυνατό να πούμε με βεβαιότητα τι θα συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε υποδηλώνουν ότι οι πολλαπλές εκθέσεις θα οδηγήσουν σε πιο ήπια αποτελέσματα.
Jennifer Nuzzo: Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δείχνουν ότι οι κίνδυνοι Long Covid στα παιδιά φαίνεται να είναι χαμηλοί και πολύ πιο σπάνιοι από ό,τι μεταξύ των ενηλίκων.
Ερώτηση: Θα τελειώσει ποτέ η πανδημία και αν ναι, πόσο σύντομα;
Jennifer Nuzzo: Δεν υπάρχει καθορισμένη κατάσταση που να αποτελεί το «τέλος» μιας πανδημίας. Ο ιός που προκάλεσε την H1N1 το 2009 συνεχίζει να μολύνει ανθρώπους κάθε χρόνο ως εποχικός ιός γρίπης.
Όπως και ο ιός H1N1, είναι σαφές ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 δεν θα εξαφανιστεί. Αλλά το πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι αβέβαιο. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο ιός δεν θα αποτελεί πια καθημερινή ανησυχία. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει πια ανησυχία μήπως τα νοσοκομεία κατακλυστούν από εισαγωγές ασθενών.
Τα εμβόλια και οι θεραπείες μας βοηθούν να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο. Η ενημέρωση για τα εμβολιαστικά προγράμματα, η τήρηση αυτών των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η διασφάλιση ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες είναι το κλειδί.
Ερώτηση: Σε ποιο βαθμό είναι πλέον ο κόσμος καλύτερα προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας;
Jennifer Nuzzo: Η Covid-19 έχει ενισχύσει την ετοιμότητά μας κατά τρόπο σημαντικό. Είδαμε ότι με πολιτική βούληση και επιστημονική αποφασιστικότητα, μπορούμε να αναπτύξουμε πολλαπλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, rapid tests που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας και νέα φάρμακα για τη θεραπεία λοιμώξεων.
Ωστόσο, υπάρχουν και ανησυχητικά κενά που παραμένουν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρηματοδοτούμε και δεν στελεχώνουμε όπως θα έπρεπε τα τμήματα δημόσιας υγείας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις έκτακτης ανάγκης. Αντί να αφήνουμε τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης να ακυρώνεται κάθε φορά που η πολιτική προσοχή εξασθενεί, πρέπει να εξοπλίζουμε μόνιμα κάθε τμήμα υγείας με αρκετό προσωπικό και σύγχρονα συστήματα δεδομένων.
Marion Pepper: Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επιτάχυνε την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων και θα διασφάλιζε ότι διαθέτουμε τα εργαλεία για να ανταποκριθούμε στην επόμενη πανδημία όταν αυτή εμφανιστεί. Η βούληση φαίνεται να υπάρχει, αλλά θα δούμε αν αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη χρηματοδότηση και ετοιμότητα.
Πηγή: New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου