Τo διορισμό 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο προγραμματισμού διορισμών στο Δημόσιο για το τρέχον έτος, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με τα έως στοιχεία, τα οργανικά κενά την επόμενη χρονιά θα ξεπεράσουν 11.000, δεδομένου ότι θα αποχωρήσουν περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1 1.500 διορισμοί έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει επανειλημμένως εκφράσει βούλησή του να εκλείψει ο θεσμός του αναπληρωτή εκπαιδευτικού.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρέχει αναλυτικά στοιχεία του αριθμού των αναπληρωτών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και περιγράφει τις συνέπειες από την εφαρμογή του θεσμού του αναπληρωτή αλλά και οφέλη από την αντικατάστασή τους από μόνιμους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διορισμοί αναμένεται να ανέλθουν λίγο παραπάνω από 8.000, αριθμός μειωμένος συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
Οι περιοχές και οι ειδικότητες
Πάντως, τα τώρα δεδομένα, όπως προκύπτουν από τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά αναμένονται σημαντικά κενά στην Ανατολική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην Αττική, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Λάρισα. Την ίδια ώρα, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η μεγαλύτερη «φυγή» καταγράφεται στις ειδικότητες των Φιλολόγων, των Μαθηματικών, Φυσικής Αγωγής, Οικονομικών, Γαλλικής Γλώσσας και Αγγλικής Γλώσσας. Σε κάθε περίπτωση, εντός του μήνα θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί ο αριθμός με μικρή απόκλιση, όπως όλα δείχνουν, σε σχέση με το περσινό έτος.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν διορισμοί με τον ισχύοντα νόμο, καθώς από το 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα με την επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί στους πίνακες των διοριστέων ένας εκπαιδευτικός θα είναι να «πιάνει» τη βάση στη γραπτή δοκιμασία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποκλείεται αυτομάτως από τη διαδικασία, ασχέτως αν πληροί προϋποθέσεις και αν συγκεντρώνει υψηλό αριθμό μορίων βάσει κριτηρίων. Κατά μοριοδότηση των εκπαιδευτικών ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι Πιστοποιήσεις Αγγλικών και Υπολογιστών ως απαραίτητα τυπικά προσόντα και στη συνέχεια ως κριτήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου