Η εξίσωση για ασφαλή θρανία
Μαζικά τεστ και διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές περιλαμβάνει το πρωτόκολλο που εισηγούνται οι ειδικοί για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία. Όπως είχε προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κρουσμάτων εντός του σχολείου που αφορά τους μαθητές δεν θα επιτρέπει το κλείσιμο του τμήματος ή του σχολείου με την καταγραφή μεμονωμένων κρουσμάτων, αλλά εφόσον ο ιός έχει μεταδοθεί στην πλειονότητα του αριθμού των μαθητών εντός του τμήματος.
Η καραντίνα
Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος μεταξύ ανεμβολίαστων μαθητών: Αν νοσήσει κάποιος μαθητής σε τμήμα, ο διπλανός του εφόσον είναι ανεμβολίαστος θα μπει σε καραντίνα για μία εβδομάδα, όπως και ο μαθητής που έχει νοσήσει. Για τους μαθητές που κάθονται στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο από το κρούσμα, εφόσον κριθεί ότι δεν έχουν κάνει σωστή χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και εντός των σχολικών χώρων, θα τεθούν κι αυτοί με τη σειρά τους σε καραντίνα αν είναι ανεμβολίαστοι. Η υπόλοιπη τάξη θα κάνει rapid test αμέσως μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, εντός των επόμενων επτά ημερών θα υποβληθεί σε δύο self tests, όπως ορίζει ο κανονισμός, και στο τέλος των επτά ημερών όλοι οι μαθητές θα υποβληθούν σε rapid test ακόμα μία φορά. Οσοι τεθούν σε καραντίνα επιστρέφουν στην τάξη ύστερα από μία εβδομάδα και εφόσον έχουν υποβληθεί σε rapid test το οποίο έχει βγει αρνητικό.
Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος μεταξύ εμβολιασμένων μαθητών:
Τα παιδιά που είναι εμβολιασμένα δεν τίθενται σε καραντίνα, συνεχίζουν να παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματά τους και κάνουν εντός των επτά ημερών από τον εντοπισμό του κρούσματος δύο self tests, στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας. Για να κλείσει το τμήμα, θα πρέπει να έχει νοσήσει παραπάνω από το 50% των μαθητών σε αυτό. Ειδικότερα, οι ειδικοί προτείνουν το 50%+ 1 . Δηλαδή σε περίπτωση που ένα τμήμα έχει 26 μαθητές, για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν νοσήσει από τους 1 4 και πάνω ώστε να ληφθεί η απόφαση από τη διεύθυνση του σχολείου να κλείσει το τμήμα.
Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας κατά την παραμονή στο σχολείο, η υποχρεωτική χρήση μάσκας παραμένει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και όλα τα μέτρα υγιεινής.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που σε πολύ μεγάλο μέρος της αφιερώθηκε στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής, η Επιτροπή προτείνει την παρουσία μέσα στο κατάστημα ενός ατόμου ανά εννέα τετραγωνικά, ενώ τα συνέδρια να διεξάγονται μόνο για εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν μόνο ηλεκτρονική συμμετοχή. Αυξημένη επιτήρηση για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και την απομάκρυνσή τους και σωστή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής εντός του σχολικού περιβάλλοντος μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση του κορονοϊού καταγράφονται στην πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφορικά με την πανδημία στα παιδιά και το ρόλο των σχολείων, με το κλείσιμο των μονάδων να προτείνεται ως έσχατη λύση. Την ίδια ώρα, επείγουσα έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους που έχουν καρδιολογικό ιστορικό απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας, κ. Γιώργος Σαρρής, υπογραμμίζοντας ότι οι σοβαρές παρενέργειες και οι κίνδυνοι από λοίμωξη με κορονοϊό είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές περισσότερο πιθανές και σοβαρές από οποιαδήποτε, εξαιρετικά σπάνια, παρενέργεια των εμβολίων.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου